Gänsefuss Pluto

[Nieuw beeldmateriaal verschijnt onderaan deze post!]

Woepwoep, nog maar iets meer dan een miljoen kilometer en de mooie Plutoplaatjes gaan binnen komen gaan staan stromen! Dat wil zeggen, het èchte HD-werk blijkt pas in september te volgen omdat het even duurt om de enorme hoeveelheden data binnen te halen c.q. bewijzen van buitenaards leven weg te shoppen, maar niettemin zal het materiaal van morgen een blinkende kroon zijn op de stapvoetsgewijs steeds onthullender foto’s van de afgelopen maand.

Pluto

Maar dan iets heel anders. In mijn vorige Plutopost stond een linkje naar krantenartikelen uit 1930 van toen de nieuwe planeet net ontdekt en benaamd was. Zoals u inmiddels vast hebt opgevangen was het een 11-jarig meisje uit Oxford dat met ‘Pluto’ op de proppen kwam (update: of toch niet?), waar op zijn beurt Mickeys hond weer naar is vernoemd en niet andersom. Maar in meerdere van bovenvermelde artikelen trof ik de eigenaardige mededeling dat het bolleke onder een dubbele naam de annalen in zou gaan, namelijk die van Gänsefuss Pluto:

Gänsefuss

Gänsefuss? Heu? Kennelijk de een of andere astronoom die aan Pluto’s ontdekking heeft bijgedragen, en wiens naam later op de een of andere manier weer in de vergetelheid is geraakt. Declaratiefraude, doofplotten, eersmaad? Misschien zelfs invloeden van bepaalde indertijd populaire groeperingen met bepaalde enge denkbeelden omtrent mensen met bepaalde achternamen? Of gewoon domweg omdat zo’n dubbele titel nou niet specifiek vlot bekt?

Maar nee, de oplossing is van veel verblijdender aard. Blijkt dus dat als je nog wat verder delpht (m’hah) naar ‘Gänsefuss’, je op het volgende stuk van een jaar na dato stuit. Ziedaar de ontrafeling van ons raadsel, helemaal aan het eind:

Wetenschappen

Sic! Haha, geweldig; nee, dat wist ik dus niet nee. Waarmee maar weer bewezen is: in 1930 had je ook mensen. Ik kan niet wachten tot de flyby van de bij-planeten Klammeraffe Quaoar en Hashtag Haumea.

Gänsefüßchen

Update 23-9-2015: Dat u soms niet dacht dat alleen ouwe kranten kampen met ganzenvoetjes. Ook de digitale media blijken er soms niet aan te ontkomen.

Addendum: Govert Schilling – die ik de vraag had gemaild om vervolgens vijf minuten later zelf het antwoord te vinden – vindt ’m ook leuk:

Govert

Update 14-7-2015. Boem!

Pluut

(En da’s notabene nog maar een composiet van gisteren. De (nòg) betere plaatjes komen waarschijnlijk morgen pas, want ook al heeft de flyby inmiddels plaatsgevonden, het duurt zoals vermeld even voordat de data ook daadwerkelijk hier is. Vergeet niet dat Pluto ongeveer vijfeneenhalf lichtuur van ons verwijderd is, en dan moet het downloaden dus nog beginnen. Wees blij dat zo’n scheepje niet eerst weer negen jaar terug moet vliegen en vervolgens blijkt dat het dopje nog op de lens zat.)

Update 15-7-2015: Wham!

Plutocloseup

En laten we niet vergeten dat meneer ook manen heeft:

Charon
Charon
nh-hydra_1_0
Hydra
Nix
Nix

Update 17-7-2015: Vogelvluchtbeeld!

Update 21-7-2015 (niet dat iemand het nog zal lezen): Meer rauwe beelden!

CKdu1oGUAAAK5b9
Hapje uit Pluto’s hart
nh-nix-hydra-no-captions1-500x484
Nix (l) blijkt zuurtje

En als toegift: Pluto in 3D. Instructies: scheel kijken, maar dan andersom.

Pluto_last_before_flyby_and_2_by_2_ed_2_800x399

Update 25-7-2015: Pluto’s dampkring bij tegenlicht:

nh_01_stern_05_pluto_hazenew

Laatste update, 24-9-2015: En dat er inmiddels nog veel mooiere plaatjes binnen zijn weet u denk ik wel. U gelieve het vervolg daar verder te volgen; over en sluiten wat betreft Plutobeeldmateriaal hier! (Tenzij ze natuurlijk bijvoorbeeld een geometrisch zwart blok steen vinden dat liedjes van Ligeti zingt.)

Pluto extreme closeup
Pluto van heel erg dichtbij, en in kleur enzo.
Pluto city
Dit lijkt me duidelijk een karavaanroute.
Ruig terrein
Ruig terrein.
Pluto HD
Gigantische HD-versie om op te klikken.

Een gedachte over “Gänsefuss Pluto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s