Ahâpînik

Update 23-11: ik heb wat uitgebreidere uitleg toegevoegd onderaan de vaste pagina over deze code.

Update 24-11: dan mijn andere lollige onmogelijke getallensysteem ook maar eens een vaste pagina: Dierengetallen!

~~ ෴ ~~

1618033_ahapinik

Ahâpînik: een cijfercode die ik al sinds tûpe heb liggen toen ik nog ki was in plaats van la (dat krijg je als je in pôsî wordt geboren), dus hoog tijd voor de openbaarheid, anders is het alweer tûš en dan moet ik al mijn voorbeeldjes weer aanpassen.

Ahâpînik is een manier om getallen (en aanverwante rekenachtigheden) heel beknopt uit te spreken, door aan elk cijfer een letter toe te kennen. Zodat je bijvoorbeeld in plaats van de mondvol zevenhonderd eenendertig duizend vierhonderd negentig komma twee één zes acht kunt volstaan met siporû epâx. Of skalôn heafî, mag ook.

Iets uitgebreidere toelichtingen zijn hier te vinden, nóg uitgebreidere volgen ooit; heel in het kort is het principe als volgt.

1. Men neme dit schema:

Tabel

2. Men kieze voor elk cijfer ofwel de bijbehorende medelinker, ofwel de bijbehorende klinker. Voor de 1 is dat dus de p of de a, voor de 7 de s of de ê, enzovoort.

3. Men leze de gekozen letters van links naar rechts als een woord. Dus 2019 wordt dan bijvoorbeeld tûpô, enar, eûpo, tûar of enpô. U mag zelf uw favoriet kiezen:

                                    

Da’s al, wat het basisprincipe aangaat! Hiermee kunt u bijvoorbeeld leuk uw telefoonnummer of creditcardgegevens mnemonificeren c.q. geheel vrijblijvend aan mij doorspelen voor strikt persoonlijk gebruik zonder twijfelachtige bijbedoelingen. Zo heet ik voor de belastingen bijvoorbeeld pûxô nôrîk en kunnen groupies zich spontaan aan me opdringen via nummer nâpâlinûta.

Er kan nog veel meer leuk wiskundigs in Ahâpînik (zoals optellen en worteltrekken en cijfers achter de komma), maar daarover ooit een andere keer als mijn uitlegknobbel beter in vorm is. [Update 23-11: ziehier meer.] Staat in ieder geval eindelijk het basisidee eens op internet, potseldrementevanderapenkelder. Nu die andere  liggende werken nog.

8 gedachtes over “Ahâpînik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s