Letterhakken

Letterhakken deel 2: Zeer interessant

Hak.jpg   T

Goed. De driemaandengrens is met ruime schoot gepasseerd, dus in Drabtermen kunnen we dan voorzichtig van een beklijvende bekoring beginnen te spreken. En wel in het onderhavige geval: het hakken van letters. In natuursteen. Met beitels enzo.

Henkhakhand   Scriptorium

Afgelopen april was ik namelijk op een toffe workshop inzake oude schrijfgerelateerde ambachten, zoals perkament maken, joods kalligraferen en iconen schilderen. Daar was ook Henk Welling, grafisch beeldhouwer uit de diepe achterhoeken van Ulft, die ons een middagje liet bikken en uitgebreid vertelde over zijn prachtige vak.

Henk had ook het een en ander aan eigen werk meegebracht ter illustratie. Oef. Nu ben ik natuurlijk mijn hele leven al een liefhebber van de lekkerdere letter, maar wat deze man maakt is werkelijk om week van in de knietjes te worden. Loepstrakke haksels, gebalanceerd en levendig, sierlijk en vol kracht. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar dit soort vormen brengt mij in een staat van zowel opwinding als ontroering.

Duidelijk dat technische vaardigheid met beitel en klopper één ding is, maar een esthetisch oog nog eens een heel hoofdstuk apart. En daarbovenop een echt innemend mens ook, deze Henk; onbraaf en wars van opsmuk, met een ziel die waarschijnlijk precies maakt dat wat hij maakt zo mooi is, zonder dat het kleverig of zweverig wordt. Integendeel.

Krant

Dus, ik huiswaarts met een rugzak vol begeesterdheid en een buitengewoon knullig bebikt stukje marmer (en de constatering dat ik mijn aantekeningenblok bij de workshop had laten liggen met de eerste aanzetten van mijn zojuist bedachte Aprilschrift erin, maar dat is dankzij Henk allemaal weer goed gekomen – hierover misschien een latere keer want daar hangt nog een leuk muizenstaartje aan). (Update: lees het muizenstaartje hier.)

I

Drabs brakke haksel

Terstond Henks website erop nageslagen en met mijn vader gedeeld, die per slot van rekening de oer-aanwakkeraar van mijn grafofiele vlammetje is en zulks niet minder kan waarderen. Inderdaad, die stond ook met de kaken te klepperen en merkte op: Zeg, maar deze man geeft zomercursussen. Verjaardagskado?

Wohola, dat slaan wij niet af zeg! Nou, en zo kwam het te pas dat ik de begindagen van juli in Ulft en omstreken heb doorgebracht. Henk haat woorden als “passie” (de stenen waar hij in bovenstaand filmpje aan bezig is heeft hij nadien expres in tweeën gebroken) dus ik weet even niet of “inspiratie” dan wel mag, maar dat is wel zo’n beetje de beste samenvatting van de driedaagse cursus. Ik moest me inhouden niet de hele tijd als een hondje om hem heen te hupsen. Jamaar ik vind álles wat je doet geweldig!

Perkins.jpg

Tom Perkins – The Art of Letter Carving in Stone

Welaan. Zo gezaaid, zo geoogst, en nu heb ik zelf een setje beitels in huis gehaald en me een bescheiden hakhoekje in het berghok gebouwd, bijgestaan door het prachtboek The Art of Letter Carving in Stone. Het knullige biksel van april begint langzaamaan op een letter te lijken, al is het duidelijk dat ik nog even een decenniumpje mag dooroefenen voor ik het net zo strak kan als de meester.

Hakhoek   T2.jpg

Een groot genoegen kortom, dus allen dank die mij op dit fraaie pad hebben doen belanden! Vervolgen volgen ongetwijfeld. Als er nog iemand stukjes natuursteen heeft liggen om op te oefenen: van ganser harte.

Letterhakken deel 2: Zeer interessant

Over Drabkikker

Dirk Bakker, geboren in de vorige eeuw, levend in de huidige.
Dit bericht werd geplaatst in Autobio, Be- en verwonderingen, Eigen baksels, Kunst & nijverheid, Schrift, Typografie, Video. Bookmark de permalink .

14 reacties op Letterhakken

 1. E.G..Schuymbeck zegt:

  Wat mooi allemaal toch weer.
  Gebruik je uitsluitend beitels of is slijpen en schuren al dan niet electronisch ook toegstaan ?

  Geliked door 1 persoon

  • Drabkikker zegt:

   Slijpen van steen en beitels doet de hakman gewoon machinaal inderdaad, maar de letters zelf worden uitsluitend handmatig gebikt! Wie het woord “zandstralen” in de mond neemt wordt standrechtelijk gezandstraald.

   Like

 2. Ea zegt:

  OH WAT LEUK! MEER GRAAG!

  Geliked door 2 people

  • Drabkikker zegt:

   Wij doen ons best! Is grmblnondeju verdraaid nog niet makkelijk om die groef een beetje in het midden te houden en tegelijkertijd niet over de buitenrandjes heen te schieten. Je zou hem bijna gaan geloven dat je 10.000 uur in een ambacht moet steken om het echt te beheersen.

   Geliked door 1 persoon

 3. E.G. Schuymbeck zegt:

  Prachtig! ik krijg er meteen zin in.
  Gebruik je uitsluitend beitels of is schuren en vijlen ook gebruikelijk ?

  En nu wat moderne caligrafie zoals die van DAIM uitbeitelen..

  Geliked door 1 persoon

  • Drabkikker zegt:

   Ook puik!

   Nee, aan dit soort dingen te zien is schuren aan de letters niet nodig, als je maar een vaste hand hebt en een scherpe beitel. Het steenoppervlak wordt wel van tevoren mooi glad gemaakt, waar dan weer allerlei prachttermen voor bestaan zoals “zoeten”. (Krachttermen komen ook voor, maar vooral bij beginners.)

   Like

   • Elsje Schuymbeck zegt:

    Calligrafie met dubbele LuL natuurlijk.
    Gelukkig niet gebeiteld, anders na dagen hakken eindelijk klaar en er dan achter komen dat een L ontbreekt……….

    Like

 4. uair01 zegt:

  Erg mooi en een passende hobby. Heb je al geprobeerd een “brass rubbing” van je letter te maken? Moet kunnen toch?

  Hierbij een paar mooie, authentieke, oude magische symbolen. Met daarbij een creatieve vervloeking bij misbruik.
  http://studies-vartejaru.blogspot.com/2019/08/seals-of-alcabitius-2.html

  Geliked door 1 persoon

 5. Eliza zegt:

  Deze meneer kan dan mooi letteren, maar jij kunt echt überpuik schrijven. Wat een woordgenot, deze blog. [drabs brakke haksel *chef’s kiss*]

  Geliked door 2 people

 6. Martin Baasten zegt:

  Stik- en stikjaloers…

  Geliked door 1 persoon

 7. Richard zegt:

  Je eerste foto zou ik ondersteboven zetten. Kijkerds gaan er van nature van uit dat licht van linksboven de wereld beschijnt, waardoor het nu lijkt alsof je ondersteboven ‘T’ op de steen ligt in plaats van erin gebeiteld is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s