Woordgenerator, elektronische versie

Ferfs mu triets reeuw nieuw feu teng an taaspt hooi relts ijft schreenkt maakt wuupts gree aai tieuws heu peespt riesp aam raakst ie huw pluilps schra poe moos ui knenst sjaar kerft deu pa ork fraalf sot waup leipt waai dulmt leengst proe oeft plaug puum fraab twoe.

Ik denk niet dat veel mensen specifiek heldere herinneringen zullen hebben aan deze post van vijf jaar geleden (help, een muur tekst!), wat jammer is want het concept was leuk: een generator van Nederlands-achtige woorden met behulp van dobbelstenen en een lettergrepentabel, om de schrijnende leemte aan ongebruikte klankcombinaties in onze taal te lenigen maar uiteraard stiekem vooral gewoon voor de lol.

Cavia

Geen zorg, tekstmuurvrezers, hier is een plaatje.

Maar zulks kan natuurlijk zo niet meer in tijdperken van automatisering, analoge tabellen printen waar de poes op gaat liggen en dobbelstenen die onder de piano rollen (al dan niet met medewerking van onderhavige poes). Ik wilde er altijd al eens een computerversie van maken, en nu wil het geval dat ik een tijd geleden heb ontdekt dat Excel een random-functie heeft. Nou, en als je daar dan een beetje handig mee bent (ik noem geen namen) heb je het principe in een niet al te ingrijpende handomdraai zo gedigitaliseerd.

Strofst

En nòg een plaatje!

Hetgeen bij dezen dan ook! Download het Excelbestand hier en het enige wat u hoeft te doen is in een lege cel gaan staan en op de Delete-knop van uw toetsenbord te drukken of op F9; het woord wordt dan ter plekke voor u gegenereerd. Ik heb het bij éénlettergrepige woorden gelaten, want dat is al pret voldoende en het zal u vrij snel duidelijk worden dat het systeem enorm primitief is en geregeld in abominabele klankclusters resulteert die alleen nog maar erger zouden worden als je het aantal lettergrepen opvoert. Er moet altijd nog eens een taalkundig verantwoordere versie komen. Wie weet hoort u daar nog van. Over een jaartje of vijf ofzo.

Over Drabkikker

Dirk Bakker, geboren in de vorige eeuw, levend in de huidige.
Dit bericht werd geplaatst in Cavia's, Computer, Eigen baksels, Puzzels en spelletjes, Taal. Bookmark de permalink .

9 reacties op Woordgenerator, elektronische versie

 1. uair01 zegt:

  Markov ketens (zie links voor software) gaan dat waarschijnlijk niet oplossen want die geven alleen bestaande combinaties? Je zou de random gegenereerde combinaties wel statistisch kunnen testen op bestaanbaarheid.
  http://openurbanism.blogspot.nl/2013/04/ghost-trap-markov-text-generator.html
  http://openurbanism.blogspot.nl/2013/08/dream-syntax-collection-of-102-dreams.html

  NB: U is vast bekend dat dit een onstaanshypothese is voor het Voynich manuscript?

  Klik om toegang te krijgen tot emergent3a.pdf

  Geliked door 1 persoon

 2. Absent Martian zegt:

  Echt waar, mijn eerste drie gegenereerde woorden drukken precies uit wat ik weer van dit stukje vond: WAU E, AFST!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s