Repetabsen

De naam is indertijd een beetje suf gekozen, maar eigenlijk ben ik een ruim dozijnium na dato nog altijd danig in mijn sas met het verschijnsel Repetabs. Voor degenen die niet zo vaak in mijn ‘Geluid‘-sectie komen: repetabsen (een samensmelting van de woorden repetitief en abstract – ik zei al, sorry) zijn klankdichten gebaseerd op herhaling, hevig geïnspireerd op de vroegere werken van über-repetist Philip Glass.

(7-9-2014: Deze video was eerst iets uit Einstein on the Beach, maar die is verwijderd zoals dat op de internetten gaat. Nou, dan doen we toch gewoon de integrale Music in Twelve Parts? Zal ze leren.)

In de jaren rond de millenniumwisseling heb ik grofweg twintig van die dichten gecomponeerd, sommige volgens uitermate complexe ordeningsprincipes. Maar de meeste zijn altijd in hun geschreven vorm blijven liggen, andere zijn zelfs nog niet voltooid. Slechts enkele zijn aan geluidsdragende media toevertrouwd, terwijl dat nou net de bedoeling van een klankdicht is, dat het voorgedragen wordt. Dus, ik vind eigenlijk dat ik die dingen nou eens een keer moet vervolmaken en opnemen, potjandrie! Ga ik werk van maken, beloofd.

Hahahaha. ‘Beloofd’. Net als met deel 2 van de priemgetallenpost zeker.

In afwachting daarop hier nog eens een paar repetabsen bij elkaar (fun fact: in de echte wereld zijn repetabs een bepaald soort tabletten met ‘repeat action’), plus wat ik er zoal aan uitleg en afbeeldingen bij heb kunnen vinden.

Repetabs 10

Repetabs 10 is de eerste in een reeks ‘Dialogen’, oftewel dat er meerdere sprekers bij betrokken zijn. Of, als je even geen meerdere sprekers bij de hand hebt: jezelf verdeeld over twee kanalen. Dat beluistert met name leuk met koptelefoon, of door tussen twee speakers in te gaan staan:

Beluister Repetabs 10:

Bekijk de partituur en uitleg (pdf)

Repetabs 15

Ook een dialoog, maar dan anders: twee in het wild aangetroffen zinnen die in elkaar overvloeien, verdeeld over twee sprekers. Ik heb deze nooit uitgevoerd (interesse anyone?), maar hier is de originele tekening:

En hier partituur en uitleg (pdf)

Repetabs 19

Een Repetabs voor vier personen (oftewel een Tetraloog), opgebouwd uit de woorden ‘cervelaat’ en ‘bunzing’. Hier is wel een opname van, maar dan kunstmatig samengesteld met computerprogramma’s:

Repetabs 19 partituur en uitleg (pdf)

Update uit de toekomst: Nu met tekst en met zonder uitleg!

Repetabs 21

Ook dit is een Tetraloog, alleen is hij nog niet af, omdat de complexiteit van de onderliggende structuur mij finaal de pan uitgerezen is. Maar conceptueel is hij echt compleet weergaloos, en wie weet komt hij er ooit nog eens echt. Lees hier de uitleg (pdf), als u durft.

Autistisch, ikke?

5 gedachtes over “Repetabsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s