De Noorse Spiraal

Lichtschijnsel boven Noorwegen vanochtend. Wat? Eh, wàt?

Goed. Photoshop is altijd een optie. Maar als we die even terzijde schuiven, wat is het dan? Een discoprojector is het eerstvolgende wat zich aandient, en ik moet zeggen dat die video’s daar ook sterk op lijken te wijzen. Maar dan houden we die rare blauwe pluim die uit de spiraal komt. No way dat dat een lichtprojectiebundel is: hij is krom als een kometenstaart en er zitten spiraalstructuren in (bovendien zou het vreemd zijn dat een blauwe lichtbundel een witte projectie veroorzaakt). Dan iets met lichtgevend gas, of rook? Wellicht een vuurpijlachtig object dat om zijn as draait en een spoor achterlaat? De fora suggereren naast Russische raketten verder o.a. noorderlicht en meteoren, maar sorry, dat gaat er bij mij echt niet in. Héél erg vreemd. Meer informatie graag!

Update: Ja, hoe meer ik naar de plaatjes kijk, hoe meer ik het er als iets gelanceerds vind uitzien. Het reikt me wat ver om nou meteen met anti-Obama-complotten aan te komen zetten, maar iets in de raket-hoek sluit ik helemaal niet uit. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar die heldere lichtvlek die zich op sommige foto’s aan het onderuiteinde van de blauwe pluim bevindt, en naar het ‘ontploffing-‘achtige verloop van de reeks.

Op dit filmpje zie je ook daadwerkelijk iets in het rond spiralen. Vergelijk dat met deze simulatie van een uit controle geraakt projectiel:

Blijft natuurlijk onverminderd de vraag welk voorwerp in jezusnaam dit soort verschijnselen kan produceren.

Update 10-12-2009: De discussies (variërend in saniteit: hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier) kristalliseren zich inmiddels daadwerkelijk rond het Russische raket-verhaal. Een anonieme militaire bron zou bevestigd hebben dat het gaat om een mislukte lancering van een Bulava-projectiel vanuit een onderzeeër in de Witte Zee:

Failed Russian missile visible over Northern Norway
New Russian missile fails again in test

Deze site (waarvoor dank aan Blinde Schildpad) bevat beeldmateriaal van een Russische raketlancering in 2006, die zeer vergelijkbare lichteffecten veroorzaakte.

Hier een compilatie van de beschikbare filmpjes:

En hier nog een vrij aannemelijke simulatie:

Meer plaatjes hier. Op foto 3 zie je overduidelijk de restanten van een raketlancering:

Update 22-1-2010: De laatste ontwikkelingen hier op BoingBoing.

6 gedachtes over “De Noorse Spiraal

  1. Raket, cool! En dat laatste plaatje is moooi…. Blinde Schildpad, mocht je dit nog lezen, jouw mistplaatje is ook heel mooi! Jammer dat ik dat niet daar erbij kon zetten…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s