Mark Bischof (2)

DSCI0212b [].jpg

En we zijn bij Mark Bischof geweest! Drab sr. en jr. hadden zich gistermiddag – griep of niet – ingeboekt voor een groeptoer in zijn atelier, en dat was meer dan grondig de moeite waard. Wat een prachtmachines staan daar uitgestald, en met wat een liefdevol oog voor schoonheid en detail is alles vormgegeven. Duizenden onderdelen, alles ter plekke in zijn miniwerkplaatsje gedraaibankt, bijgevijld en rondgebogen uit wonderlijke houtsoorten, glanzende legeringen en heldere kogels glas. Alsof je zo een 19e-eeuws verbaziteitenkabinet binnenstapt.

En dan ook nog eens een bijzonder innemende, hartelijke man wezen! Vader raakte na afloop langdurig met hem aan de praat (onder meer over Terschelling, pokhout en de combinatie van beide) en we gingen stilgevallen bijgeïnspireerd ons weegs de regen weer in. Een uiterst de moeite waarde middag, die we gegarandeerd nog eens gaan voortzetten. Dus, komt u alsnog vooral mee!

DSCI0182a []DSCI0172a []DSCI0186a []DSCI0193a []DSCI0168a []DSCI0210a []DSCI0199a []DSCI0206a []DSCI0226a []DSCI0220a []DSCI0201a []

Toevoegsel: En vroeger had je het fantastische Evoluon, zegmaar de oervoorloper van NEMO maar dan gaver, en daar stonden grote Drab en kleine Drab (konopjes! schijnt laatstgenoemde te pas en te onpas te hebben geroepen) zich destijds ook aan een knikkermachine te vergapen, veel grofstoffelijker in elkaar gesoldeerd maar daarom niet minder biologerend: zie hieronder voor een impressietje rond de tweede minuut. (Bekijk het hele filmpje voor een idee hoe gaaf het daar was.) Het ufovormige gebouw herbergt al decennia geen verwondering meer, maar wat blijkt: de knikkermachine is behouden en staat sinds begin dit jaar functioneel te wezen in het Delftse Science Centre!

8 gedachtes over “Mark Bischof (2)

 1. Zo speels en verrassend als de kogelbanen van Mark Bischof zijn uw arrangementen met woorden en zinnen in de Nederlandse taal. Wat heb ik van allebei genoten.

  Like

 2. Nog een kleine toevoeging, bij voorloper van het NEMO denk ik toch echt aan het NINT, tussenloper misschien? Gaver dan het NEMO maar haalde het toch echt niet bij het Evoluon. Een beter filmpje is niet te vinden:

  Like

  1. Ha tof, ja, daar zijn we ook vaak geweest! Erg puik, en inderdaad de voorganger van NEMO, maar later dan het Evoluon. Sterker, op Wikipedia lees ik dat het mede door het NINT kwam dat de bezoekersaantallen van het Evoluon terugliepen. Tja.

   Like

 3. Evoluon! Rubberen ballen dopen in vloeibare stikstof en dan op de vloer laten uiteenspatten als glazen kerstballen. Stemband-modellen! Atoomklok met radiobuis-nummertjes! Wel een lange rit naar Eindhoven …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s