Nieuwe Horizonten

En voor we het vergeten in alle komkommerconsternatie: er is dus momenteel een ruimtesonde onderweg naar Pluto hè. Al een jaar of negen om precies te zijn, maar vandaag over een maand passeert het ding zijn bestemming. Pluto! De allerverwegste eh, niet-meer-planeet van ons zonnestelsel; zó ver weg dat dit tot dusver de scherpste beelden zijn die we van het ding hebben in de 85 jaar dat we van zijn bestaan weten:

En dat zijn dus notabene beelden afkomstig van de beroemde Hubble-telescoop, een apparaat dat zijn hand niet omdraait voor closeups recht in de edele delen van een melkwegstelsel naar keuze:

Sombreronevel

En de Hubble zweeft bovendien nog vlak bij huis. Dat de New Horizons (zo heet het scheepje) zelfs van zowat bij Pluto op de stoep niet dezelfde scherpte haalt, geeft wel aan hoe 1) gemeen ver weg dat bolletje hangt; 2) zinvol het is om het een dwergplaneet te noemen en 3) verbluffend goed de camera’s van de Hubble zijn.

Pluto_viewed_by_New_Horizons_28_May-3_June_2015 Maar dat is per 14 juli aanstaande dus andere koek geblazen. Voor het eerst sinds zijn ontdekking krijgen we acceptabele plaatjes te zien van het dichtbijste Transneptunische Kuipergordelobject, Pluto voor vrienden! Ik vind het toch wel iets hoor, in zulk soort tijden te leven.

Toevoeging: Voor de echte neurts (ik weet jullie zijn uit daar): load eens gauw Eyes on the Solar System down van de Nasa; kun je dit soort strakke simulaties mee maken:

2 gedachtes over “Nieuwe Horizonten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s