Kelvin-Helmholtz-golven

Ja, het moge niet naar veel lijken, dit sombere ochtendschot van bij mijn universiteit achter, maar er valt wel degelijk iets bijzonders te zien.

0e5YLzg_450

Die golfvormige wolken daar op de achtergrond, heb ik het over. Ik twijfelde even, maar mijn Reddit-achterban bevestigt dat het wel degelijk gaat om de zogenaamde Kelvin-Helmholtz-golven (genoemd naar Lord “brrr” Kelvin en iemand die Helmholtz heet). En die zijn nogal zeldzaam.

hA7XrKU_crop_450

Het golfeffect is op zichzelf niets bijzonders. Het ontstaat zegmaar basaliter doordat twee luchtlagen (of vloeistoffen, noem maar op) langs elkaar heen wrijven, met als gevolg kolkjes (eddies, zoals ze in het Engels zo lief heten). Kijk, zo:

Luchtlagen doen dit de hele tijd, langs elkaar heen wrijven en kolkjes vormen. Alleen merk je daar doorgaans geen klap van omdat lucht nou eenmaal doorzichtig is. Pas als er toevallig een paar behulpzame wolken in de buurt hangen krijg je het fenomeen ook daadwerkelijk te zien.

En dan moet je maar net je camera bij de hand hebben. Zoals ik dan dus. Jippie!

7 gedachtes over “Kelvin-Helmholtz-golven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s