Voort-hersenwaaiend op het concept “schrift met vormen die zo min mogelijk van elkaar verschillen” hier alvast een soortement vergelijkbaar idee waar ik al eens vaker mee heb gespeeld (en waar ik vast de eerste c.q. enige niet mee ben): hoe drastisch kun je lettervormen versimpelen tot ze nog nét hun ontcijferbaarheid behouden?
Vrij drastisch, blijkt. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande klodders en zie hoe ver u komt. Tip: afstand nemen en door oogharen kijken helpt.
Geinig hoe dat best goed gaat, nietwaar? (Zo niet, tjek de oplossing en daarna kunt u het gegarandeerd niet meer ont-zien.) Ons oog is een meester-pareidoleet, met dank aan alle voorouders die een struik aanzagen voor een sabeltandtijger in plaats van andersom.
Wat hier natuurlijk een vette vinger in de pap heeft zijn dingen als woordbeeld en vooropkennis van de taal, waardoor onduidelijkheden uit de context kunnen worden geraden, zodat hier wel iets moet staan en niet lolo:
Had ik in plaats van iets Nederlands een tekst in, zeg, het Kwakwaka’wakw geklodderd, dan was uw vlieger beduidend belabberder opgegaan (even gevoeglijk aannemende dat u geen Kwakwaka’wakwspreker bent).
Leuk experiment. En meteen een nieuw schrift erbij (al is “Palatino Linotype helemaal de moeder blurren en daar een contrastlaag overheen knatsen” misschien niet de origineelste verdienste), dat ik dan maar Klodder zal noemen.
Waar je dan weer dit soort effecten op kunt loslaten:
Ja, ik ben voor.
LikeGeliked door 1 persoon
LikeLike
Perfect voor een slecht ontworpen poster!
LikeGeliked door 1 persoon
Heel erg mooi schrift. Goed gedaan.
En ik dacht even een rare maatsoort gevonden te hebben, maar bij stug doortellen blijkt het eerste nummer gewoon een snelle 4/4 te zijn. Maar het tweede nummer kom ik niet uit:
LikeGeliked door 1 persoon
Gheh. Volgens mij als je maat té raar wordt kun je beter gewoon elke tel “één” noemen. Probleem opgelost.
(Het klinkt als een paar verschillende Balkanmaten héél snel achter elkaar gespeeld, maar verder kom ik inderdaad ook niet nee.)
LikeLike
En voor het rijtje “Canto ostinato” concurrenten:
LikeLike
Dat kán eigenlijk niet meer hè anno 2022, lilliputters expres een gewonemensenluit geven en ze dan voor een publiek neerzetten. Maar ja, dan moet het ook maar niet zo’n hilarische traditie zijn.
(Alle gekheid op een theorbe: ’s mooi!)
LikeLike