Kijkje in de schriftsmederij

Ja, ulezer krijgt natuurlijk doorgaans alleen mijn affe baksels te zien, maar dat u het misschien ook eens leuk vindt om halverwege een blik in de keuken te werpen van hoe ik achter de schermen mijn schriften maak.

Hier namelijk hoe het in de tussentijd met het Lineair D staat (het heet inmiddels Lineair D, mocht u het gemist hebben). Zoals daar al een beetje gemeld doet het schrift flink aan ligaturen; dusdanig dat nagenoeg elk tweetal letters (en dan heb ik het verder nog niet over drietallen) tot een nieuwe vorm kan leiden, vaak meerdere.

Ligaturen

Punt is: er zijn zo’n 38 losse lettervormen, dus dat geeft grofweg 38^2 = 1444 potentiële ligaturen. En daar mogen natuurlijk geen dubbels of ambiguïteiten tussen zitten; dat je bijvoorbeeld krijgt dat G+A exact dezelfde vorm oplevert als E+P. Damoenie.

Tja, hoe controleer je dat? Nou, de hele bups maar eens voluit in een schriftje schrijven bijvoorbeeld. Past net op 20 bladzijden. Ouderwets pret met potlood en gum!

Meer ligaturen

(Klik op de plaatjes voor volle pagina’s.)

4 gedachtes over “Kijkje in de schriftsmederij

  1. Ik heb besloten om het gevoel ‘hoe hard ik moet huilen van het idee dit schrift te moeten leren & gebruiken’ niet te zien als een negatief ding, maar als een indicatie van hoe briljant en steeds briljanter de schriften zijn/worden. Dientengevolge krijgt deze four out of five tears. ;-)

    Like

    1. En dat neem ik dan weer als een compliment! Haha, maar in werkelijkheid is dit een van mijn mildere schriften, qua onwaarschijnlijk. Het zou in theorie echt kunnen bestaan; zie hier bijvoorbeeld eenzelfde lijst ligaturen voor het Devanagari.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s