Nieuwe priem!

Nee, niet het langverwachte Deel 2 van deze post (klachten indienen kan bij Sint Procrastinatus van Acedia), maar een heus voor het eerst in drie jaar nieuw ontdekt giga-erorm megaMersennepriemgetal dat we nog niet hadden! Standup-wiskundige Matt Parker praat met ontdekker Curtis Cooper.

…en bestelt het getal in volledig uitgeprinte vorm:

Maar, hoe wéten ze nou dat zo’n onbehoorlijk groot getal een priem is?

7 gedachtes over “Nieuwe priem!

 1. Ja, dat laatste filmpje was interessant en leuk, tot het niet meer interessant en leuk was, namelijk toen hij met die ‘mods’ begon te modderen. Want toen kreeg ik brain-grinding. xxxE

  Like

  1. Gelukkig maar dat we er computers voor hebben dus! (Ik heb ooit een blauwe maandag dat GIMPS op m’n bak geïnstalleerd, maar daar ging de ventilator dusdanig van op vol vermogen loeien dat ik het maar weer heb verwijderd. Anders lag ik nu mijn sigaren met briefjes van honderd aan te steken in een jacuzzi vol babes.)

   Like

  1. Hah. Ja, waar je voorheen absoluut een X, Y of Z (of alledrie) in je naam moest hebben om hip te zijn lijkt dat nu de ampersand geworden. Zo bekrab ik mezelf elke dag als ik er langsfiets het hoofd om de winkelnaam Pull & Bear. Sorry, wat? “Trek en beer”? “Sjor en tors”?

   (Ah. Engelstaligen vinden het zelf ook raar. Gelukkig, Teh Dr4bk1xx0r dacht al even dat hij niet hip meer was.)

   Like

   1. Dit soort verschijnselen (maar dan in 19e eeuwse boektitels) wordt interessant geanalyseerd in Distant Reading (Franco Moretti):

    Nothing is as typical of gothic titles as this fixation with space; and of course this is true not just of titles, but of gothic novels: where space is dark, labyrinthine, cold; it imprisons, it terrifies, it kills . . . ‘The x of y’ takes this power of space, and activates it at two scales at once: human, and geographical. The Castle of Otranto: there is a building; there is a town; they are both gothic. Escape from the castle, you’re still in southern Italy. There is no way out.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s