Viozia 25 jaar!

Viozia 25

Als niet onlangs bezoeker Vincent een aantal reacties op mijn Vioziaanse pagina had geplaatst, was het waarschijnlijk pas ergens in augustus tot me doorgedrongen dat het dit jaar 25 jaar geleden is dat ik de taal bedacht. Sterker: dat is precies vandaag! Kimo zo qaybale oaqa! Feest & trompetters!

Kimo!

De vraag luidde: Is er een nieuwere grammatica voorhanden? Tja. Sinds die van 2002 heb ik nooit een update gemaakt, en ook al heb ik het Vioziaans daarna nog een tijd bijgehouden, tegen het eind van de jaren ’00 is daar de klad een beetje in geraakt. Mede omdat ik intussen volleerd taalkundige was en vond dat het Vioziaans maar eens goed etymologisch kloppend moest worden gemaakt. Waarop ik finaal de draad in mijn eigen labyrint kwijtaakte en de brui aan Maarten gaf door middel van een handdoek. Veel leuker & makkelijker om nieuwe talen en schriften te bedenken, waarvan akte. Voeg daarbij dat mijn externe schijf, waar veel van het recentere Vioziamateriaal op stond, in 2012 de mosterd aan Abraham zijn pijp gaf en u begrijpt misschien het gebrek aan voortzetting.

Gygis alba 3

Maar men laat zijn eerstgeboren kindje natuurlijk niet zomaar in de steek, helemaal niet als het 25 wordt. ’t Is jammer genoeg wat te kort dag om u ter gelegenheid van dit heuglijk gebeuren vandaag al iets te bieden, maar het ligt in mijn bedoeling om dit jaar een Zo Bijgewerkt Mogelijke Grammatica van het Vioziaans te vervaardigen, waar dan dus ook een mooi font bij zal behoren. Ik ben al begonnen! Vincent krijgt het eerste exemplaar, als dank. (Geen zorg, u ook, want het wordt een pdf.)

(Ingewijden zullen op de foto’s de Gygis alba herkennen, al sinds 1999 de nationale vogel van Viozia. Dat Honolulu in 2007 dat concept dus gewoon klakkeloos gejat heeft verdient verder geen vermelding. Echt super origineel, jongens. Met jullie rare taal.)

6 gedachtes over “Viozia 25 jaar!

  1. En die grammatica, daar kijk ik naar uit. Staat daar dan ook meteen een overzicht in van alle tweetalige inscripties die er ooit in het Vioziaans zijn gevonden?

    Like

    1. Oh, dan ben je rap klaar. Viozianen hebben het niet zo op tweetaligheid. Laatst was er nog enome ophef in de media over een locaal stamhoofd dat gezegd schijnt te hebben: Ap bukuv qa: Gevaos waok boqoku it rasoku Honoluloke? Waarop het publiek scandeerde Rasok, rasok, rasok! Dus, nee.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s