Curiijs

Een weinig bekend feit is dat het niet de Eskimo’s zijn die honderden woorden voor sneeuw en ijs hebben, maar de Amerikanen. Dat komt omdat die namelijk echt hele bizarre soorten sneeuw en ijs hebben. Ik presenteer u:

Frost flowers:

Ice ribbons:

WTF, zoals ze dat daar ook al zo mooi zeggen. Hoe ontstaat dit? Welnu, beide fenomenen hebben eenzelfde oorzaak: water dat, al bevriezende, door een nauwe opening wordt geduwd omdat ijs uitzet. In het geval van de ice ribbons is die nauwe opening een kier in het ijzerwerk; bij de frost flowers (dezelfde term wordt verwarrend genoeg ook gebruikt voor onze bekende ijsbloemen; het alternatief frost beard is daarom misschien passender) zijn het de poriën van een plant. De prijs voor cool gaat ook dit jaar weer naar: de Natuur!

(Oh ja, en helemaal verbijsterend is natuurlijk de IJsvinger des Doods.)

Bonus 18-12-2011: Snow roll!

Nieuwjaarstoegift 4-1-2012: Ice, eh, penguins?

9 gedachtes over “Curiijs

 1. Daar heeft Marcel MInnaert natuurlijk een antwoord op!

  159. Sneeuwfestoenen.
  Een zeer zeldzaam verschijnsel! Als de temperatuur lichtelijk boven het vriespunt stijgt, wordt de sneeuw soms taai en plastisch; en dan komt het voor dat festoenen van sneeuw zich van de éne zijde van een raam naar de andere slingeren: in bepaalde gevallen waren ze tot 1 m lang en 10 à 15 cm dik.1) Of aan stenen balustraden ziet men de sneeuw bij elk pijlertje doorzakken, terwijl hij in de tussenruimten tussen de pijlertjes vastgehouden wordt.2)

  Alleraardigste kleine sneeuwfestoenen ziet men soms aan prikkeldraad (fig. 70). Langs de draad loopt een rand van sneeuw; gaat het een weinig dooien, dan blijft hij nog wel hangen aan de vooruitstekende scherpe draadpunten, maar daartussen zakt hij door en hangt vrij in de lucht. Zo slingeren zich deze sneeuwfestoenen van punt tot punt als een winterse versiering. – Het is zaak, telkens als de weersomstandigheden gunstig zijn, op zulke draadversperringen te letten!

  Like

 2. Dit is allemaal weer uiterst engdrukwekkend; ik bibber bij de gedachte. Maar is er één goede reden dat het juist de Amerikanen zijn die dit hebben? Ik bedoel: is er een studie over Het smeltpunt van water in de Verenigde Staten van 1850-1910 of zo? Of mis ik iets?

  Like

  1. Uiteraard hebben de Amerikanen dit net zoals alle andere dingen gejat van de Schotten. Die hadden destijds echter een dermate beperkte woordenschat (drie om precies te zijn: hwrlaeigh ‘dingen die op whisky lijken’, sciuaorgh ‘dingen die op een doedelzak lijken’ en haggis ‘overige’) dat er nieuwe termen voor moesten worden bedacht.

   Like

 3. Wow, wat gaaf! en de doodsbuisijspegel ook – die arme, domme, gedoemde zeesterren! :s
  (ik had hier vorige maand allemaal geen tijd voor, vandaar dat ik wat achter loop)

  Like

 4. Wat een prachtige collectie ”ijs-fenomenen” beste Dirk Prima keuzes.Erg inspirerend.Bravo,Drabkikker.! Ja, de natuur blijft ons steeds weer opnieuw verwonderen.By the way:Die handige Ronflonflon-Website is trouwens een erg mooi alternatief op die nogal saaie radio van tegenwoordig.Ook nog een wonder.(reeds..) Dankjewel ook voor je pas nieuw geplaatste Borat-fragment met Kees , Dijkstra,en je aardige web-tips.Jaja..Supermelige ouwe lol van de kouwe grond.Klasse. meer Ga je er gauw weer eentje plaatsen ? (bv.een ander soort radio (Borat) fragment voor de nodige variatie,graag.Dank je zeer)
  Groeten en het beste (met je mooie werk) gewenst !

  Aad Bontenbal,Rotterdam..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s