Soroban

In het kader van ‘wat moet je dáár nou weer mee?’: ik heb een soroban gekocht, een Japans telraam.

Tot op de dag van vandaag leren Aziatische kinderen op deze abacus rekenen, en de methode is dermate snel en betrouwbaar dat ook volwassenen haar vaak verkiezen boven die van een electronische calculator. Ik las over de soroban in het leuke boekje Rekenen is voor de Dommen van liefhebber van pre-computerale rekenmachines Nico Baaijens, en het minimalisme van het instrument spreekt me op de een of andere manier aan.

Het basisprincipe is namelijk erg simpel. In plaats van tien kralen zoals je in westerse telramen meestal ziet, heeft de soroban er per stokje maar vijf, verdeeld door een middenbalk in vier respectievelijk één. De kralen onder de middenbalk heten ‘aarde’ en tellen van 1 t/m 4; de kraal erboven heet ‘hemel’ en staat voor 5. Om de kralen ‘waarde’ te geven schuif je ze naar de middenbalk toe, en op die manier kun je dus op één stokje alle cijfers van 0 t/m 9 weergeven:

Nou, en daarmee kun je dan aan het rekenen slaan. Mits bedreven kan men met een soroban optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, worteltrekken en de geisha speelse klapjes geven. Hoe precies, daar ben ik me nu over aan het inlezen (pdf). Nee, je hebt er geen fluit aan, maar vermaken dat ik me ermee doe!

Zelf eens proberen? Dat kan hier (of hier, als u liever de suanpan heeft, de Chinese voorloper). Een uitgebreide handleiding vindt u bijvoorbeeld hier, talloze demonstraties zijn te vinden op Youtube. Kopen? eBay!

Over Drabkikker

Dirk Bakker, geboren in de vorige eeuw, levend in de huidige.
Dit bericht werd geplaatst in Be- en verwonderingen, Wiskunde. Bookmark de permalink .

13 reacties op Soroban

 1. Ea zegt:

  Die hadden wij thuis vroeger één! Aangezien ik mathematisch onderbegaafd ben heb ik er nooit meer mee leren doen dan er mee over de vloerbedekking roefelen of gewoon lekker schuiven. Als je dit ding gaaf vindt dan vind je misschien shisen-bop (http://en.wikipedia.org/wiki/Chisanbop) ook wel interessant.

  Like

 2. Eliza zegt:

  Just studied the pdf….wowie it’s soooooo cool! Als ik niet lui was zou ik gaan oefenen, maar ik moet ook al leren bloeddruk meten, en dat is OOK niet makkelijk!

  Like

  • Absent Martian zegt:

   Ik denk trouwens dat Drabbie ook wel weet hoe je met zo’n ding bloeddruk moet meten. En anders weet ie wel waar je een handleiding kan downloaden.

   Like

 3. Absent Martian zegt:

  Vermenigvuldigen? Oh, ik snap het al. Als je bijvoorbeeld 3 x 15 wil doen, dan zet je de rechtse kolom op 5 en dan die links ervan op 4 (want 3 x 15 = 45, natuurlijk). Zoiets?

  Like

 4. yusufhan zegt:

  waar kan ik soroban kopen?

  Like

 5. Peter zegt:

  je kan ook een digitale abacus gebruiken:
  http://www.tux.org/~bagleyd/abacus.html

  Like

 6. Peter zegt:

  Via deze URL download je:

  Kojima, Takashi.
  The Japanese Abacus: Its Use and Theory
  Tokyo: Charles E. Tuttle, 1954

  http://t.co/1syqOMdFof

  en via deze:

  Kojima, Takashi.
  Advanced Abacus: Japanese Theory and Practice
  Tokyo: Charles E. Tuttle, 1963.

  http://t.co/tMLb1piaYT

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s