ffi-ligatuur opgelost!

Herinneren wij ons deze fraaie ffi-ligatuur nog? Nee, het is ook alweer anderhalf jaar geleden dat ik erover schreef. Uit een Syrische grammatica, kwam hij. Dat het een esthetisch ding was was iedereen het wel over eens, maar identificatie van het lettertype bleef helaas uit. Dat is, tot Absent Martian de ligatuur onlangs onder de aandacht bracht van de lieden bij Dafont.com en prompt antwoord kreeg: het betreft Giraldon Bold, van Fonderie Deberny et Peignot! Dank gaat – behalve naar Absent Martian – uit naar Claude Pelletier, die het font identificeerde onder verwijzing naar dit artikel over het bibliofiele Atelier de la Cerisaie in Parijs, dat beschikt over authentiek Giraldon-loodsel, waaronder de niet-vette ligaturen:

De ffi, aldus Claude, komt alleen in de vette versie voor, getuige zijn bijgevoegde plaatje. En zie, daar heb je ‘m!

Ik ben even heel benieuwd waar hij dat plaatje vandaan heeft; mogelijk is hij in het bezit van Deberny & Peignots catalogus. Ik zal het hem vragen.* Digitaal is het lettertype namelijk alleen in light versie voorhanden, zonder ligaturen en niet vet: hier kunt u het gratis downloaden. Van de vette versie (maar ook weer zonder ligaturen) is een letterproef aanwezig in het boek Art Nouveau Display Alphabets: 100 Complete Fonts van Dan X. Solo, hier te bekijken op Google Books. Zo ziet men maar weer: als iets niet op Internet te vinden is, dan bestaat het ook niet.

Hoe dan ook: we zijn eruit. Dank, allen!

* Update: Ah, hiervandaan (pdf). Derde pagina, rechts midden en onderaan. Merci encore une fois!

2 gedachtes over “ffi-ligatuur opgelost!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s