Kijk, dit is nu eens een Youtuber die niet meteen ‘chemtrails!’ begint te gillen als hij iets aan de hemel ziet wat hij niet begrijpt. En, wat nog bijzonderder is: reageerders die vervolgens niet ‘GAY H04X ga es deaud!’ brullen, maar hem correct uitleggen wat het is: een regelrecht kippevelwekkende collectie van haloverschijnselen.
Om te beginnen is daar de tamelijk ‘gewone’ omhullende halo (de afgeplatte kring om de zon heen) met een vermoeden van een bovenraakboog. Daarbij, al een stuk zeldzamer, komt een complete bijzonnenring (de messcherpe lijn door de zon heen die parallel aan de horizon de hele hemel omspant). Ten vierde – we zitten inmiddels diep in de categorie ‘infrequent’ – twee infralaterale bogen, de zwak regenboogkleurige krommen links- en rechtsonder van de omhullende halo. Maar wat dit vertoon knieklapperend afmaakt zijn de twee onbehoorlijk felle Wegener-bogen: de diagonaal uit de bovenraakboog ontspringende lijnen die precies tegenover de zon de de bijzonnenring snijden in een hemelse asterisk die tegenzon heet.
Sodeju zeg, je zal zoiets toch aan je zwerk hebben hangen. Wat jammer dat de filmster niet even haar camera op het zenit heeft gericht! Voor hetzelfde geld was de hysterisch zeldzame Kern-boog er ook nog.
Verduizeld door alle namen? Klik op het plaatje voor een legenda:
(Die verticale ‘lightsaber’ in het filmpje dwars door de zon heen heeft er overigens verder niets mee te maken: dat is de schuld van de cameralens.)
Oow wat zou ik dit graag eens zien, zo mooi!
Wel zie ik hier af en toe kleine stukjes van de hele ring om de Zon.
Ik heb ook een heel ander verschijnsel gezien
een keer hier
en een keer op de Veluwe
de kloppende Zon
de Zon die bonkt als een hart
beide keren hebben we dat minuten en minuten lang met 3 pers. gezien.
Ken je dat Drabkikker?
LikeLike
Ja, de gewone ring om de zon (of maan) komt tamelijk vaak voor, en die is in zijn eentje al indrukwekkend. Blinde Schildpad heeft er net van de week nog een gefotografeerd.
Whoa, nee, dat ken ik niet, een kloppende zon. Ik zou er ook zo gauw geen atmosferische verklaring voor weten, of het moet lichtbreking door hete lucht zijn; het ‘bibberende’ luchtspiegeling-effect dat je soms boven snelwegen en dergelijke hebt.
LikeLike
Waar ik ook nog aan zit te denken: misschien is er een biologische verklaring. Wellicht dat de iris (of een ander onderdeel van het oog) het gevaarlijk felle licht van de zon probeert tegen te houden door krampachtig schoksgewijs dicht te trekken, mogelijk op het ritme van de hartslag.
Net als bij het diafragma van een fototoestel maakt de iris-opening uit voor hoe scherpomlijnd je de dingen ziet (met name felle dingen), dus als die opening ritmisch varieert, dan varieert daarmee ook de scherpte van de zon, wat eruit kan zien alsof hij pulseert.
Maar of het oog inderdaad zo werkt zou ik moeten navragen.
LikeLike
Ja wie weet.
Normaal kan ik helemaal niet goed in de Zon kijken
maar bij deze omstandigheid
kon ik het pulseren gewoon zien.
Ik geloof niet, dat ik er precies inkeek
misschien net iets bezijden.
Ik beleef dit verschijnsel nooit
ook de anderen waarmee ik het heb gezien niet.
Het was een kloppend bewegen.
Het was bijzonder, ook zonder te weten waardoor het verschijnsel onstaat.
Heel mooi de foto van de Blinde Schildpad!
LikeLike
Wow! Ik wil nu het liefst in het Portugee zeggen dat ik het heel fascinerend vind, maar mijn Portugese spelling en grammatica zijn daar helaas te slecht voor…
Gaaf hoor!
LikeLike
Maar het meisje dat commentaar geeft, spreekt echt Spaans.
LikeLike
Ja, maar als Nynke het nou graag in het Portugees wil zeggen, mag toch? Ik heb ook heel vaak bij filmpjes in het Inuktitut dat ik graag in het Quechua wil kunnen zeggen dat ik het fascinerend vind.
LikeLike
ja? dan heeft die midden-Amerikaanse drawl mij erin laten tuinen. muy fascinante!
LikeLike