Designing Type

Mijn medetypofiel Absent Martian was jarig, en als rechtgeaard hobbit deelt hij dan kadootjes uit. Wat ik van hem kreeg was geenszins een mathom, maar het uitstgebreide boek over typografie dat ik ooit onder handen heb gehad: Designing Type van Karen Cheng.

Dit is echt een werk waar je gegarandeerd geen vrienden mee maakt, of het moeten vrienden zijn die het leuk vinden urenlang te luisteren naar gemierenzift over de kantelingshoek van de binnenomtrek van de letter O, of de linksbovenschreef van de l, die uiteraard van een andere vorm moet zijn dan die van de d want anders gaat je hele zwarting in de war. En zo het hele alfabet door, elk hoofdstuk gewijd aan één enkele letter.

Zo ik al respect had voor fontontwerpers is dat nu tot aan verafgoding grenzende proporties uitgewassen. Eén mooie letter ontwerpen is nog tot daar aan toe. Maar een heel alfabet, inclusief cijfers, interpunctie, cursieven en vetten, dat compleet in balans is voor het oog, dat is titanenwerk.

En ik, onwetende, die wel even dacht met wat knip- en plakwerk een Vioziaans fontje uit Adobe Minion te fabriceren. Ha! wat was ik naïef. Eerst dit toffe geschenk maar eens van haver tot gort consumeren, en dan eens voorzichtig kijken of ik een i aandurf.

PS. Ere wie ere toekomt: via het inzichtelijke blog I Love Typography zijn wij (Absent Martian heeft er uiteraard ook een voor zichzelf gekocht) op dit boek gekomen. Test bijvoorbeeld eens uw lettertypenkennis in de Font Game.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s