Kleur

Wat krijg je als je geel en blauw met elkaar combineert?

  • Groen
  • Wit
  • Grijs

Antwoord/prijsuitreiking na de breek.

Nou? Welke had u?

  • Groen. Gefeliciteerd, u had het goed! Gele verf en blauwe verf geeft groene verf.
  • Wit. Gefeliciteerd, u had het goed! Geel licht en blauw licht geeft wit licht.
  • Grijs. Gefeliciteerd, u had het goed! Als je gele en blauwe stipjes afwisselend naast elkaar pointilleert en op een afstandje gaat staan is het effect een grijs vlak.

Antwoord 1 zal natuurlijk geen kleuter verbazen. De kleuren waar we in onze jonge jaren mee leren kliederen komen doorgaans in de vorm van verf/inkt/wasco, en daar geven geel en blauw geheel naar verwachting groen.

Best magisch, per saldo.

Het tweede antwoord is al een stuk maller. Hoe kun je nu wit krijgen als je kleuren mengt? Nou, door dingen te gebruiken die geen licht reflecteren (zoals verf) maar zelf lichtgeven. Zoals bijvoorbeeld uw monitor/telefoonscherm. Wie héél goed kan turen of een vergrootglas bij de hand haalt ziet dat elke pixel is opgedeeld in een rood, een groen en een blauw minilampje. Tuur nog harder en u ziet dat een geel vlak stiekem helemaal niet geel is, maar wordt gefabriceerd door alleen de groene en rode lampjes te laten branden en de blauwe uit te schakelen. Meng het blauw vervolgens weer terug bij het geel en je krijgt wit.

Nog magischer.

Maar antwoord 3 vind ik het leukst. Dat geel en blauw groen opleveren: paal/water. Wit: alla, vooruit. Maar grijs? Heu?

De truc zit hem erin dat de kleuren hier niet gemengd worden, maar alleen heel dicht op elkaar worden geplaatst in de vorm van kleine vlakjes/stipjes. Als je dat met complementaire kleuren doet (zoals geel en blauw) en op een afstand gaat staan waar je de stipjes niet meer goed afzondelijk kunt onwaren, heffen de kleuren elkaars kleur-heid op en lijkt het eindresultaat een egale grijstint van precies 50%.

En de gein is dat dat niet alleen met geel en blauw werkt, maar met álle paren van complementaire kleuren. Zoals magenta+groen en rood+cyaan. Klik op het plaatje van de drie grijze vlakken bovenaan deze post om het te vergroten, en zie! De vlakken zijn helemaal niet grijs.

Wat de actuele spondedeling.

Kleur is leuk, en hoe ons oog c.q. brein ermee omgaan minstens even. Wie meer over dit soort dingen wil lezen, leze meer over dingen als additieve versus subtractieve versus partitieve kleurmenging, pointillisme, de gezusters RGB en CMYK en weetiknietwatzoalnogmeer. Dit blog hier zit bijvoorbeeld zo te zien boordevol wetenswaarde en veel meer detail dan mijn kortdoordebochtverhaal alhier. Of deze site.

Liechtenstein      ColorSpace

Hoe dan ook. Van harte met uw goede antwoord! Uw prijs is een wit vlak:

Waarvan u nu dus weet dat het helemaal niet wit is. Of toch wel?

En voor wie nog een vermakelijke leestip in dezelfde thematiek blieft: de vooralsnog uit één deel bestaande fantasy-reeks Shades of Grey (nee, niet die; die andere) speelt zich af in een wereld die helemaal op bovenvermelde kleurtheorieën is geënt. Erg leuk gedaan vond ik.

En natuurlijk weer hártelijk dank aan Absent Martian hè, me met dit soort boeiende onderwerpen van mijn werk te lopen inspireren.

2 gedachtes over “Kleur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s