Fermenteermysterie

Goed. Nu weet ik het serieus niet meer, haha.

Verrot Lekker

Van de week ontvang ik anoniem het zelffermenteerkookboek Verrot Lekker in de post, en ik ben er tot op heden niet achter van wie het komt. Zo’n beetje al mijn aannemelijke vrienden en familie zijn al gepolst, en stuk voor stuk ontkennen ze betrokkenheid.

Dus, dan rest me slechts mijn blogpubliek. Biecht op, wie van jullie rekels is hier verantwoordelijk voor?

Wie u ook zij, ik vind het een tof kado. Ik wist weinig over fermentatie, nu iets meer. De makkelijkere recepten komen letterlijk neer op: hak aan stukken en leg geruime tijd in zout water. Het idee is dat de slechte verrotbacteriën daar dood aan gaan en de goede overblijven, met interessante smaken en gezondheden tot gevolg.

Inmiddels staan hier meerdere van zulke experimenten te borrelen in mijn keuken, in daartoe professioneel toegeruste emmers & vazen.

Dus, nu geduld hebben of het een en ander over ca. een week te hachelen valt. Daar gevoeglijk even van uitgaande: veel dank, anonieme verrasser!

Update: Okee, wauw. De aardappeltjes zijn in ieder geval dik geslaagd. Hoefden slechts een etmaal in de pekel, daarna drie kwartier roosteren in de oven (eerst goed afspoelen en droogdeppen) met wat olijfolie en kruiderij naar wens. Zo het fermenteren iets merkbaars met de smaak heeft gedaan, dan louter ten goede, en met de textuur des te meer. Aanrader!

9 gedachtes over “Fermenteermysterie

 1. Ja ja, leuk dit.
  Sinds een paar jaar maak ik Kimchi, een Koreaans bijgerecht,
  en gebruik daarvoor o.a vissaus en/of ansjovis om het fermentatieproces te starten.
  Lekker en gezond.
  Ik heb het boek niet gestuurd overigens.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zegt het boek nog hoe je herkent dat het mislukt is en dat je het dus niet zou moeten eten? Ik vond dat met eigen Kefir altijd moeilijk. Ik kreeg altijd het gevoel dat er iets niet goed zat en durfde het dus nauwelijks te drinken. Gelukkig kan ik het nu in industrieel pak kopen.
  Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen. Een kennis maakte zelf gefermenteerde augurken en die waren zeker lekker.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha, nou, hij bewaart het vlees- en visgebeuren bewust tot op het laatst, omdat daar inderdaad dingen mis kunnen gaan als je niet heel goed weet waar je mee bezig bent, legt hij uit. Dus ik hou het voorlopig nog maar even bij veilige groenten. Oh, en ryazhenka.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s