Wel, nu mijn site dan gantselijc verfrischt ende opghepimpiseert is (goed kijken), misschien dan eens de gepaste gelegenheid voor een nieuw initiatiefje.
Drab houdt van taal, dat weten we allemaal. Maar déélt hij die liefde ook met vlag en wimpel met zijn toegenegen goegemeente? Onafdoende, zijnsdunks! Daarom bij dezen het opgevatte voornemen (zwijg, boeddha’s, ik zei voornemen, niet plan) om jullie, mijn vooral de afgelopen tijd smartelijk tekortgedane kijkblogkindertjes, in het hiernunavolgende gezettelijkertijd eens fijn met een klodder Taaldrab te besmeuren!
Korte berichtjes van taalgerelateerde aard. Schrift-, ook. Of dicht-, doe eens gek. Weetjes, vondstjes, verbazerietjes, etymologietjes, kalligrafietjes, wat mijn pad zoal maar kruist. Of dat van jullie, want suggesties, vragen, inzendingen en hartstochtelijke brieven in het N|uu zijn natuurlijk ook vet welkom!
Leuk, zin in. Hier dan zonder verdere doekjes om de brij het eerste deel in de reeks: waarom Zweden een (soort van) sandwich een smörgås noemen, wat namelijk botergans betekent:
Ha ja kijk daar heb ik specifiek nog eens wat aan! Heb het me altijd al afgevraagd…
LikeLike
Kijk, daar doen we ’t voor!
LikeLike
En wij hebben boterlammetjes voor de boterhammetjes.
https://www.dille-kamille.nl/nl/content/390/boterlammetje/
Boterham heeft trouwens ook een verrassende etymologie.
LikeLike
Ja, die volgt eigenlijk een beetje hetzelfde pad hè? Niet met tussenkomst van ganzen, maar wel met de betekenisverschuiving ‘klont boter > ding waar je boter op smeert’. Al lees ik dat ze niet goed weten waar dat ham precies vandaan komt.
LikeLike
De etymologiebank mijmert nog ietsje verder, maar inderdaad blijft het een beetje duister.
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/boterham
LikeLike