Snorri en de Trichroïsche Straalsplijter

Prismasnor.jpg

Wat bestaan er toch een leuke dingetjes op de wereld. Zoals de trichroïsche straalsplijter. Ik zweer u, ik verzin die naam niet zelf (of toch nauwelijks), noch is het een gekgeworden vernietigingswapen van professor Lupardi, al sluit ik niet uit dat het ding stiekem dubbele dienst doet als portaal naar een andere dimensie.

trichro2

Het betreft een simpel blokje glas, maar met wondere eigenschappen. Alleen al om naar te kijken is het een lust voor het oog om te zien (visueel dan hè) zoals het schittert in alle tinten van de regenboog naargelang de hoek waarin je het houdt. Prima geschikt als vensterbankornamentje of übernerdsieraad.

trichro1

Maar de echte magie komt pas als je de trichroïsche straalsplijter aanwendt voor zijn oorspronkelijk beoogde doel: het trichroïsch splijten van een straal. De lichtstraal in een digitale videocamera bijvoorbeeld om precies te zijn, om te zorgen dat elk van de drie primaire kleuren op een aparte lichtsensor belandt. Beschijn het blokje van één kant met wit licht (bijvoorbeeld door middel van een zaklamp of dat felle ding aan de hemel) en aan de overige drie zijden verschijnen afzonderlijk rood, groen en blauw. Kijk, zo:

trichroic-beam-splitter-3477437224_orig.gif

Hoedefuk watdehek jamaar huhh?

Ik bedoel, ik snap wel ongeveer hoe het werkt (voor zover ik het volg bestaat het ding uit vier kruislings aaneengelijmde prisma’s met een soort filtercoating ertussen die een andere kleur doorlaat dan hij reflecteert – op zichzelf al tamelijk verbluffend), maar zoveel te meer sta ik met de kaak op de knieën. Hoe krijg je het uitgedokterd? Gewoon een analoog blokje glas zonder elektronica erin, en dat het ook nog eens niet uitmaakt vanaf welke kant je schijnt!

Trichro3.jpg

Het is toch een mooi gegeven dat er altijd weer nieuwe fascinerende dingen blijken te zijn waar je nog niet van had gehoord.

En nou wil de lol dat je die splijtertjes voor niet overdreven veel geld (mits u lichte beschadigingetjes voor lief neemt; in gave staat zijn ze iets duurder) online kunt bestellen. Nou, driemaal raden wie zich dat niet door de neus laat boren. (Tip: het is niet Snorri.)

5 gedachtes over “Snorri en de Trichroïsche Straalsplijter

  1. Ah! Jij hebt het Beloofde Land van Affordable Everything ook ontdekt dus!
    Met vriendelijke groet,
    Het meisje dat zowel haar schoenen, breinaalden, bh’s, naaimachinevoetjes, lichtbakken, textielstiften, knopspelden, borduurgaren, bloempotten, kralen, zeefdrukzeefdoek, als haar Photo Sensitive Dry Emulsion Films tegenwoordig gewoon lekker op laat sturen! (en dan w a c h t e n )

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s