Vermeer flikt ’t ’m weer

Haha, als dit geen voorbeeld is van ‘gewoon zelf eens kijken in plaats van anderen napraten’. Sterren- en aanverwantkundige Vincent Icke kijkt desgevraagd eens wat beter naar Vermeers Meisje met de Parel, en constateert: dat is heel geen parel.

Oorbel

En één blik is voldoende om te zien dat hij volkomen gelijk heeft. Parels reflecteren de omgeving niet op deze manier als een bolle spiegel, hoe hard je ze ook poetst. Karakteristiek is juist de mattige melkzweem die je in elke mossel kunt aantreffen. Wat dit deerntje in haar oren draagt is metaal. Vergelijk:

   dscfdc3-586x781

Oftewel: dit is wat je zou verwachten als het echt een parel was geweest:

 Meisje met de de parel

Hè? Maar het schilderij héét toch ‘Meisje met de Parel’? Nee dus: die naam blijkt pas sinds 1995 in omloop. Ik bedoel maar, daar ga je dan met je algemene ontwikkeling. Dat wordt aangepaste bordjes in het Mauritshuis, en Scarlett Johansson zal – hè, vervelend – opnieuw uit de kleren moeten.

Tsss. Straks gaan ze ook nog beweren dat Het Melkmeisje geen melkm– oh.

7 gedachtes over “Vermeer flikt ’t ’m weer

  1. Neup, ook zwarte parels zijn diffuus. Maar een overtuigender argument is misschien nog dat ’s meisjes oorgerei een hele erge grote parel zou zijn geweest, die ongehoord boel veel doekoes zou hebben gekost.

   En: ja, dûh, natuurlijk is de aarde plat. Hoe kan het anders dat cornflakes magnetisch zijn?

   Like

   1. De afbeelding die onder de tekst “Kleur” staat op de site van Naturalis lijkt toch wel erg veel op de “parel” van Vermeer.
    Maar het maakt niet uit; het blijft gewoon een meisje met een lellebel.

    Like

    1. Die afbeelding laat nou juist het verschil prachtig zien. De reflectie bij Vermeer is scherp afgebakend, zoals bij een bolle spiegel. Je zou er je mascara in kunnen bijwerken. De reflectie in de Naturalis-parel heeft een nevelige ‘soft focus’-waas, zoals bij een matte kerstbal.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s