Woeha! Sinds vorig weekend ben ik, met dank aan mijn onovertroffen vader zijn rentepunten, in het bezit van een bipsepuik geluidsopnameapparaat, en ik heb er danig schik mee. Allereerst een fijne stichtelijke compilatie voor op de zondag:
Voorts hoort u mij hier Opening van Philip Glass spelen op neppiano:
En ten derde een stukje in de trein van van de week:
Is leuk, geluid opnemen. Bij mij in de familie is dat al van oudsher een gewoonte op vakanties, feestjes en aanverwanten, onder andere omdat het er zo veel krachtiger dan foto of video in slaagt een totale sfeer terug te roepen. Net als geur ligt geluid kennelijk dichter op de emotie dan visuele indrukken, en laat het juist door het ontbreken van dat primaire zintuig de ruimte om alle gevoelens, herinneringen en associaties bij de vastgelegde gelegenheid te herbeleven.
Los van de nostalgische waarde ga je er ook op een hele andere manier van op de omgeving letten. We zijn niet zo erg gewend om actief naar geluiden te luisteren, net als dat je meestal mist wat een leuke geveltjes ze in de Kalverstraat hebben omdat je er niet aan denkt om omhoog te kijken. Als je er met zo’n opnameapparaat opuit trekt ga je ineens beseffen hoeveel meer geluid er zich om je heen afspeelt dan je bewust registreert. Autobanden over natte stenen. Kibbelende kauwtjes. Het gezoem van een hoogspanningsmast.
Tenslotte is er een dimensionele factor. Waar een foto nagenoeg instantaan is, heeft geluid duur. Het (camera-)oog is in staat een hele afbeelding in een enkele tel tot zich te nemen, maar met geluid gaat dat niet. Geluid strekt zich uit in de tijd; je kunt er maar één stukje tegelijk van horen, en om het totaal te overzien (ofnouja, overhoren dan dus) zit er niets anders op dan kalm mee te reizen met het nu. Iets wat in onze jachtige tijden geen verkeerde onderneming is.
Kortom! U gaat ongetwijfeld meer van mij horen. Om te beginnen zal ik Marcel Minnaerts monumentale Natuurkunde van ’t Vrije Veld er weer eens bij halen. Deel 1 zit vol halo’s en andere toffe atmosferische optica, dus daar was ik begrijpelijkerwijs een beetje blijven steken, maar deel 2 behandelt geluid. Benieuwd wat daar zoal voor dingen worden gemeld om op te letten. O ja, en mijn Repetabsen zal ik ook weer eens van stal halen, ’t is potjandrie inmiddels al zowat een krap vicennium.
Spelen met geluid is inderdaad erg leuk. En in Minnaert staat heel veel interessants. Vooral het “afstand horloge tot oor” experiment.
Ik ben benieuwd naar ervaringen en ideeën. En naar nieuwe experimenten en eventuele suggesties om mijn eigen experimenten nog wat meer inhoud te geven.
Ook vergelijkingen van twee verschillende locaties zouden interessant kunnen zijn:
http://uair01.blogspot.nl/2014/08/night-sounds-berlin-barcelona-ypres.html
http://uair01.blogspot.nl/2011/01/city-night-sounds.html
http://uair01.blogspot.nl/2012/07/night-sounds-and-morning-birds-berlin.html
En het geluid van schilderijen:
http://uair01.blogspot.nl/2011/06/sound-of-paintings.html
En tenslotte kunnen interessante samples ten goede van de mensheid komen door ze hier te plaatsen:
https://www.freesound.org/
LikeLike
Puik! Daar ga ik eens even doorheen graven. Ik kwam laatst ook mynoise.net tegen, kun je allerlei fijne psychedelische ambient-achtergronden aan elkaar schuiven, van leipe piepjes tot Himalayaanse keelzangkoren.
LikeLike
Een van mijn nog-te-doen projecten is het werk van Proust doorzoeken op geluids-opmerkingen. Hij was een scherp waarnemer en zegt heel mooie dingen over de (on-) hoorbaarheid van nachtgeluiden. Opvallend dat Minnaert hem nooit (?) citeert, terwijl wel andere literaire bronnen noemt.
Dit is ook een aanrader trouwens. Erg leuk om te luisteren:
http://www.poetryfoundation.org/features/audioitem/275
LikeLike
Interessant! Nee, Minnaert noemt Proust inderdaad niet als je erop zoekt in dbnl. Wel brengt dit me het boekje Hoor je beter in het donker? in herinnering, dat ik als het goed is nog ergens heb liggen.
LikeLike
Tracing Syntactic Diversity in Biblical Hebrew Texts:
Dus in plaats van alleen J, E, P, D en R krijgen wij van Drabkikker het hele alfabet van A tot Z?
LikeLike
Tot aan de vierarmige shin als het moet!
(En: hela, een bezoeker die kaas van zaken heeft! Ik moet op mijn woorden gaan passen.)
LikeLike
Geen angst, mijn kennis reikt niet verder dan populair-wetenschappelijk niveau. Ik moest zelfs even googelen om de grap te kunnen volgen (= bestaat niet, toch?). Maar ik vind bronnensplitsing en tekstanalyse wel fascinerend. Ik ben dus zeer benieuwd naar de resultaten.
NB:
Ik neem aan dat alleen al het noemen van het woord “bible code” permanente verbanning van uw blog betekent?
:-)
LikeLike