Luister

Woeha! Sinds vorig weekend ben ik, met dank aan mijn onovertroffen vader zijn rentepunten, in het bezit van een bipsepuik geluidsopnameapparaat, en ik heb er danig schik mee. Allereerst een fijne stichtelijke compilatie voor op de zondag:

Voorts hoort u mij hier Opening van Philip Glass spelen op neppiano:

En ten derde een stukje in de trein van van de week:

Is leuk, geluid opnemen. Bij mij in de familie is dat al van oudsher een gewoonte op vakanties, feestjes en aanverwanten, onder andere omdat het er zo veel krachtiger dan foto of video in slaagt een totale sfeer terug te roepen. Net als geur ligt geluid kennelijk dichter op de emotie dan visuele indrukken, en laat het juist door het ontbreken van dat primaire zintuig de ruimte om alle gevoelens, herinneringen en associaties bij de vastgelegde gelegenheid te herbeleven.

Los van de nostalgische waarde ga je er ook op een hele andere manier van op de omgeving letten. We zijn niet zo erg gewend om actief naar geluiden te luisteren, net als dat je meestal mist wat een leuke geveltjes ze in de Kalverstraat hebben omdat je er niet aan denkt om omhoog te kijken. Als je er met zo’n opnameapparaat opuit trekt ga je ineens beseffen hoeveel meer geluid er zich om je heen afspeelt dan je bewust registreert. Autobanden over natte stenen. Kibbelende kauwtjes. Het gezoem van een hoogspanningsmast.

Tenslotte is er een dimensionele factor. Waar een foto nagenoeg instantaan is, heeft geluid duur. Het (camera-)oog is in staat een hele afbeelding in een enkele tel tot zich te nemen, maar met geluid gaat dat niet. Geluid strekt zich uit in de tijd; je kunt er maar één stukje tegelijk van horen, en om het totaal te overzien (ofnouja, overhoren dan dus) zit er niets anders op dan kalm mee te reizen met het nu. Iets wat in onze jachtige tijden geen verkeerde onderneming is.

Kortom! U gaat ongetwijfeld meer van mij horen. Om te beginnen zal ik Marcel Minnaerts monumentale Natuurkunde van ’t Vrije Veld er weer eens bij halen. Deel 1 zit vol halo’s en andere toffe atmosferische optica, dus daar was ik begrijpelijkerwijs een beetje blijven steken, maar deel 2 behandelt geluid. Benieuwd wat daar zoal voor dingen worden gemeld om op te letten. O ja, en mijn Repetabsen zal ik ook weer eens van stal halen, ’t is potjandrie inmiddels al zowat een krap vicennium.

Over Drabkikker

Dirk Bakker, geboren in de vorige eeuw, levend in de huidige.
Dit bericht werd geplaatst in Eigen baksels, Geluid. Bookmark de permalink .

7 reacties op Luister

 1. uair01 zegt:

  Spelen met geluid is inderdaad erg leuk. En in Minnaert staat heel veel interessants. Vooral het “afstand horloge tot oor” experiment.
  Ik ben benieuwd naar ervaringen en ideeën. En naar nieuwe experimenten en eventuele suggesties om mijn eigen experimenten nog wat meer inhoud te geven.
  Ook vergelijkingen van twee verschillende locaties zouden interessant kunnen zijn:
  http://uair01.blogspot.nl/2014/08/night-sounds-berlin-barcelona-ypres.html
  http://uair01.blogspot.nl/2011/01/city-night-sounds.html
  http://uair01.blogspot.nl/2012/07/night-sounds-and-morning-birds-berlin.html
  En het geluid van schilderijen:
  http://uair01.blogspot.nl/2011/06/sound-of-paintings.html
  En tenslotte kunnen interessante samples ten goede van de mensheid komen door ze hier te plaatsen:
  https://www.freesound.org/

  Like

 2. uair01 zegt:

  Tracing Syntactic Diversity in Biblical Hebrew Texts:
  Dus in plaats van alleen J, E, P, D en R krijgen wij van Drabkikker het hele alfabet van A tot Z?

  Like

  • Drabkikker zegt:

   Tot aan de vierarmige shin als het moet!
   (En: hela, een bezoeker die kaas van zaken heeft! Ik moet op mijn woorden gaan passen.)

   Like

   • uair01 zegt:

    Geen angst, mijn kennis reikt niet verder dan populair-wetenschappelijk niveau. Ik moest zelfs even googelen om de grap te kunnen volgen (= bestaat niet, toch?). Maar ik vind bronnensplitsing en tekstanalyse wel fascinerend. Ik ben dus zeer benieuwd naar de resultaten.

    NB:
    Ik neem aan dat alleen al het noemen van het woord “bible code” permanente verbanning van uw blog betekent?
    :-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s