De Klik des Doods

Mijn externe terabyteschijf die ik als absolute Übermaster der Dingen gebruik heeft er naar het lijkt de brui aan gegeven. Bij inpluggen draait de motor op snelheid, waarna het ding een paar onverrichterzake klikgeluiden maakt en vervolgens weer afslaat.

Rondgoogelen levert op dat dit The Click of Death wordt genoemd en botweg betekent: Doei Schijf. Het leeshoofd kan het nulpunt niet meer vinden, slaat doelloos een paar keer heen en weer (dat is wat het klikken veroorzaakt) en concludeert: I’m sorry Drabkikker, I’m afraid I can’t do that.

Nodeloos te melden dat de schijf emmers vol onvervangbaar materiaal bevat. Tuurlijk, ik heb her en der wel backups, maar bij lange na niet van alles. Foto’s. Aantekeningen. Schriftsystemen. Creaties. Jaren van pijnzaam verzamelde vi- en audio. Maar goed, dat laatste is nog overkomelijk.

Het schijnt voor te komen dat de schijf nog wel eens wil aanslaan. De andere optie is hem op te sturen naar een data recovery service die voor een bescheiden 1000,- best een kans wil garanderen dat er nog wat gegevens te redden zijn. Soms.

Moraal: Back uw backups up, maak er backups van, graaf ze in stralingsvrije loden kisten in uw achtertuin en stuur de kopieën naar Onkalo, na ze eerst te hebben gebackupt. Of ga anders zelf in een stralingsvrije loden kist zachtjes zitten snikken.

14 gedachtes over “De Klik des Doods

   1. Nee hoor, dat klopt niet. De Lexbieb had volgens ruime schattingen zo’n 200.000 rollen in huis (waaronder ook duplicaten). Stel, zo’n rol bevat ongeveer de Odyssee; in pdf-formaat is dat nog geen 1MB (ik heb er eentje van 731 kB). Het verlies van mijn teraschijf is dus minstens vijf keer zo erg als de vernietiging van de bibliotheek van Alexandrië. Plus, je kunt er geen marshmallows op roosteren.

    Like

    1. Eén boekrol in de oudheid bevatte niet de hele Odyssee, maar slechts één boek ervan. (Dat is precies de reden voor de indeling van zo’n werk in boeken; elk boek bevat ongeveer zoveel verzen als er op één boekrol konden staan.) Jouw ramp is dus minstens 120 keer zo erg als Alexandrië.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s