Edda

Zo, ook meteen de Edda maar gekocht. Mij benieuwen; goedbeschouwd weet ik maar bar weinig van die IJslandse mythologie.

Oké, dit is hoe ik het tot dusver begrijp: Je had eerst de reus Dubbel (ook bekend als Bruller uit ’t Veen), die in Nevelgat woonde. Odin spande zijn kuiten, waardoor zijn negen zusjes (de Nornen) het achtbenige paard Sleipnir baarden, dat op zijn beurt weer een affaire had met Loki, want die had intussen een man en een vrouw uit zijn oksel groeien. Het schetst dan ook niemands verbazing dat Baldr (de voortreffelijkste van de Asen omdat zijn wenkbrauwen dezelfde kleur hebben als het vlies aan de binnenkant van een eierschaal) Thor naar Asgaard sommeerde om recht te spreken over de draak Hela Wat Moet Dat, die al bijna de derde wortel van de es Yggdrasil had doorgeknaagd en dat kunnen we natuurlijk niet hebben want dan stort het Nevelgat in de Vuurkloof. Aldaar troffen ze een paar stukken hout aan waar ze de mensen van maakten, want de dwergen waren immers al ontstaan uit de maden in het lijk van de reus Dubbel. De zon en de maan zijn twee kinderen die Zon en Maan heetten omdat ze zo mooi waren dat men ze naar de zon en de maan had genoemd. Dus u kunt zich voorstellen dat de bron Lot maar al te blij was dat Odin zijn ene oog had opgeofferd vanwege die hele toestand met die oerkoe. En aldus geschiedde.

Fascinerend.

6 gedachtes over “Edda

 1. ’t Zijn we me d’r wel een stelletje zweefkezen zeg, bijmekaar, die IJstrollen, daar in ’t Hoge Noorden… ik denk dat mijn eigen Bjurkje dit wel een mooi boek zal vinden, Vrome Funke heeft deze occulte shizzle vast niet op voorraad.
  Staan er ook plaatjes in?

  Like

 2. Zonder kat of IJsland maar toch een opmerkelijke weblog:
  http://podcast.conlang.org/tag/conlang-philosophy/

  David interviews Paul Varkuza about his language Varkuzan. We discuss his language, its name—his name—and the role his synesthesia played in the process of his language’s creation.

  Sai interviews Arika Okrent about her new book In the Land of Invented Languages: Esperanto Rock Stars, Klingon Poets, Loglan Lovers, and the Mad Dreamers Who Tried to Build a Perfect Language. Arika attended the 2nd Language Creation Conference, as well as a Klingon qep’a’, Lojban Logfest, and Esperanto congress, not to mention the numerous interviews and other research evident in her book.

  Het internet is altijd weer vreemder dan wij vermoeden :-)

  Like

  1. Ha, maar dat boek van Okrent heb ik! Dat er een een Language Creation Society bestond wist ik dan weer niet. Cool, een taal gebaseerd op synesthesie, dat ik dat nou zelf niet bedacht heb.

   Edit: Wat gaaf! Hij gebruikt er nog priemgetallen voor ook!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s