Web

En we hebben weer een schriftsysteem hoor. Extra onmogelijk en met echte stukjes rampzalig. ‘Web’ heet het; kijk maar, hier staat Wie dit kan lezen is een beetje griezelig:

Fijn hè. Nou. En dan wilt u natuurlijk wel weten hoe het werkt. Dat kan. Lees er hier alles over.

8 gedachtes over “Web

  1. Wees jij maar blij dat je niet in Spijkerschriftland geboren bent dan. ‘Eens kijken, hoe schreef je “De ziggurat staat er kek bij vanochtend” ook alweer? Nu3-un DE4-ili BU-da-e šu-KA? Of was het nou ŠAR2-bi-un e2-ENKI ba-a-tu4 ta-zu3-um?’

   Like

   1. Maar wel weer handig van die Mesopotamiërs is dat ze cijfers èn letters in hun schrift combineerden, zodat je met minder tekens toe kan.

    Like

   1. Zucht. Fijn, dank je. Komt ie:

    Spijkerschrift (gebruikt vanaf ongeveer 3500 v. Chr. door onder meer de Sumeriërs, Assyriërs en Babyloniërs, maar ook Perzen en Elamieten) gebruikt spijkervormige symbooltjes die niet staan voor letters, maar voor lettergrepen dan wel voor hele of gedeeltelijke woorden of begrippen. Omdat de tekens erg complex zijn zetten Westerse wetenschappers ze liever om in een transcriptie in Westerse letters, met streepjes tussen de afzonderlijke tekens: pa-bu-li-ša, etc. Het lastige met spijkerschrift is echter dat het voor één en dezelfde lettergreep (bijvoorbeeld mu) soms wel tien verschillende tekentjes gebruikt, die er compleet verschillend uitzien. Om die tekens te onderscheiden gebruikt men in de transcriptie volgnummers: mu1, mu2, mu3, etc. En dan heb je dus ook nog hele woorden ertussendoor, en zogeheten determinatieven, en leenbegrippen uit andere spijkerschrifttalen etcetera. Het gevolg is een dermate chaos dat men serieus een tijd heeft gedacht dat het spijkerschrift een ouwe grap was. Er is onlangs een tablet aangetroffen dat vertelt van de veroordeling van een jonge schrijver: Ende ta-rabbu-KI7-ku-rum sprak: Wat nu als we gewoon voor elke klank één teken gebruiken? Ende koning Rabbu-šappur verordonneerde dat zijn lever zou worden uitgerukt en nog warm in zijn gezicht gesmeten waarna zijn genitaliën met honing dienden te worden ingewreven als een feest voor de mieren.

    Vandaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s