Irakese optica

Hier twee raadselachtige optische observaties die ik deed in mijn hotelkamer in Irak:

1. De reflectie van mijn hoofd op de deur:

2. De projectie van het gordijn op de muur:

Wat is hier raadselachtig aan, vraagt u? Welnu: 1. In tegenstelling tot de reflectie was mijn hoofd dekselloos en gemillimeterd; 2. Het strepenpatroon op het gordijn was horizontaal, niet verticaal:

Iemand in de zaal die me dit kan uitleggen?

Nog wat meer achtergrondinformatie:

@ 1. De pet-achtige reflectie verplaatste zich met mijn hoofd mee als ik het heen en weer bewoog, dus het was niet eenvoudigweg de weergave van een object dat zich achter mij bevond;

@ 2. De projectie ontstond als de gordijnen op een kier stonden, dus het patroon op de muur werd niet zozeer veroorzaakt door de gordijnstof als wel door lichtinval via onderhavige kier, hetgeen wel zo’n beetje het verticale aspect verklaart. Voorts stond er aan de overkant van de straat een gebouw met oranje vlakken erin verwerkt, hetgeen de oorzaak zou kunnen zijn van de kleuren. Maar: waarom dit specifieke strepenpatroon?

Instant update: Het komt wel degelijk inderdaad door het oranje gebouw! Kijkt u maar eens wat we krijgen als we de reeks ramen isoleren:

het middenstuk verticaal oprekken:

en op de projectie plakken:

Voilà! Mysterie opgelost! Is dat cool of wat?

Maar nu dus nog het raadsel van Drabkikkers pet-hoofd. Iemand?

11 gedachtes over “Irakese optica

 1. Achteraf een beetje moeilijk te reconstrueren misschien, maar heb je ook op en neer bewogen met je hoofd? Kan het zijn dat het paneel van de kast niet recht is maar lachspiegelig? Of misschien iets met de hoeveelheid licht die binnenkwam, meer in het midden van je hoofd en minder daarboven. Of het zijn natuurlijk gewoon Negative Orbs.

  Like

 2. Hmm, nemende aan dat de hoogte van deuren in Irak vergelijkbaar is met die hier lijkt mij de schim van uw cranium enigszins hoog op het, overigens bijzonder smaakvol opgesmukte, paneel te bevinden. Verder, gegeven de beschrijving van de achtergrond van het streepjesraadsel, lijkt rechtstreekse lichtinval van een laagstaande zon als veroorzaker van voornoemde schim onwaarschijnlijk. Nou, en dan denk je al gauw aan reflectie, vantuurlijk. En dat licht slechts van volmaakt vlakke oppervlakken zou reflecteren is een mythe die slechts doorverteld wordt door mensen minder nog minder verstand dan van zaken (ha ha ha, ik maak maar een grapje!). Nu ons tezamelijk voorstellend dat het licht van Phoebus’ vlammende sjeesje weerkaatst van een enigszins oneffen edoch reflectief materiaal dat een onregelmatig lensend effect op het licht bewerkstelligt is het, gegeven de ongetwijfeld verhoudingsgewijs korte afstand tussen uw schedel en de gehypothetiseerde reflector, best denkbaar dat uw schaduw zo niet mis- dan toch vervormd wordt. Of anders demonische invloeden.

  Like

  1. ik denk wel ook dat Schildpad en Eelkje en de Marsman gelijk hebben: een onregelmatige deur-lachspiegel-effect klinkt aannemelijk.
   en dat met die gordijnen is GAAF!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s