Celestia 1.6

Oeha! Er is een nieuwe Celestia uit! Kent u het? Het gaafste heelalsimulatieprogramma aan deze kant van de melkweg? Gaat dat rap downloaden, het is totaal gratis! Oi & och, het is zo mooi. Het hele heelal in één programma. (Of nouja, de Locale Cluster van sterrenstelsels, maar dat is een ongehoord eind wandelen, zeker als u nog terug moet.) Ga live het draaien van Neptunus‘ manen aanschouwen. Bekijk wat de zonsondergang op Mars voor kleur heeft. Draai de tijd terug naar voorjaar 1997 en zie de staart van Hale-Bopp groeien. Zie de schaduw van de Maan over de aarde vliegen tijdens een zonsverduistering. U heeft meer met ruimtevaartuigen? Ik zou zeggen, ga eens kijken waar Cassini inmiddels uithangt. Het is er allemaal!

Nimmer tevoren was de schoonheid van het Heelal zo tastbaar. En niet alleen de schoonheid, maar de overdonderende dimensies van alles. U vindt dat Pluto ver weg staat? Ga eens bij Sedna kijken. En dan bent u nòg binnen het zonnestelsel. Bezoek voor de gein Proxima Centauri en probeer daarna de Zon weer terug te vinden tussen de andere miljarden sterren. Ver weg? Proxima betekent  ‘dichtstbijzijnd’: slechts vier lichtjaar van huis.

U krijgt het plaatje wel, denk ik. Het heelal is niet groot, het is ontzagwekkend groot. En dat is dus gratis beschikbaar voor op uw harde schijf! Wallah & jallah, als we dit toch eens twintig jaar geleden gehad hadden, hoe oneindig veel inzichtelijker was alles dan geweest. Argh, hijg, kwijl, ik word niet goed.

(Dit filmpje is eigenlijk beter, maar voorzien van afschuwelijke muziek en suf commentaar.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s