Scriptura Reclinata

scriptura reclinata

Een nieuw schrift, maar toch oud. De letters zijn namelijk ‘gewoon’ westers, maar vakkundig onherkenbaar gemaakt met een flink vleugje middeleeuw. Scriptura Reclinata betekent zoveel als ‘achterover hellend schrift’, wat verband houdt met het feit dat het achterover helt. Iets uitgebreidere achtergrondinformatie vindt u in deze aankondigingsblogpost; in tegemoetzien van nadere ontwikkelingen (zoals een setje alternatieve lettervormen) hieronder de uitleg over het alfabet.

Het alfabet

Voorlopig zijn er alleen kleine letters; voor hoofdletters overweeg ik gewoon een al bestaande schriftsoort in te zetten, zoals de unciaal. De letters zijn als volgt:

SR Alfabet

De rode diakrietjes bij sommige van de letters zijn bedoeld om verwarring met (delen van) andere letters te voorkomen. Voor de i, j en u zijn ze verplicht, in de overige gevallen (c, d, m, y) optioneel.

De blauwe extra vormen bij de a, b, o en s zijn optionele lettervarianten die aan het eind van woorden kunnen worden gebruikt. De s heeft twee van zulke eindvarianten, de keuze waartussen mede wordt bepaald door de vorm van de voorgaande letter:

SR einds

Ligaturen zijn er ook, allemaal optioneel. Enkele voorbeelden:

SRLigaturen

Dan is er nog een horizontale verdubbelingsstreep die mag worden gebruikt in plaats van tweemaal dezelfde letter. Eventuele andere tekentjes komen daar weer boven:

Dubbelt

Wat interpunctie betreft leen ik vooralsnog van bij ons thuis; het enige afwijkende teken is voorlopig een schuin streepje dat boven de regel hangt en multiïnzetbaar is als komma, afbreekstreep, accent aigu en apostrof:

aopstrofje

Voorbeeldtekst

Het van oorsprong Oud-Ierse gedicht The Scholar and his Cat in gecomputeriseerd lettertype:

The Scholar and his Cat

2 reacties op Scriptura Reclinata

  1. Chantal zegt:

    I have been using this script to write in my journal (in English) and I can write almost as fast as cursive. It’s so beautiful, and my journal can’t be read by anyone now. My letters aren’t quite as fancy as yours and I’ve made a few of my own shortcuts. But I really love it.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s