Scriptura Reclinata: alternatieve vormen

drabkikker2

Recentelijk weer eens een beetje aan het krabbelen in Scriptura Reclinata, waar een paar alternatieve lettervormen uit voort zijn gevloten die me wel bevallen.

Het betreft vooral de c, d, e, f en k (mogelijk ook de a en de o). In hun totdusverre vorm hebben die een open boogje dan wel een schuin dwarsstokje; in de alternatieve versie krijgen ze een horizontaal dekbalkje en/of een soortement van vlag:

Alternatieve vormen.png

Dus dat een woord als ochtendkoffie er dan zo uit komt te zien (oud, nieuw):

ochtendkoffie

Het wel wat nou? Geeft een behoorlijk andere vibe aan het schrift, maar de leesbaarheid komt ervan ten goede zonder zijn pesterige esthetiek te verliezen, en het letterbeeld krijgt een beetje een halverweegse middellijn, à la zoals in de Beneventaanse minuskel of 17e-eeuws Nederlands schrift. Mag ik wel.
alt k.png

Ik wik nog of ik de oude vormen helemaal door de nieuwe wil vervangen, of de keuze laat afhangen van zaken als smaak en ruimtegebrek, anders krijg je op sommige plaatsen misschien wel erg veel vlaggen op een hoop gepropt. We gaan kijken wat werkt.

Gilgamesj.png

kinderbijslag.png

2 gedachtes over “Scriptura Reclinata: alternatieve vormen

  1. Reclinata behoort beslist tot je mooiere creaties. Het basisidee is eenvoudig en er is ruimte voor kleine variaties. Prachtig resultaat!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s