U-prul

In onlangse commentaren wijst gebruiker uair01 mij op deze post op het blog Perkamentus (leuk, dank, kende ik nog niet!) over de bekende opperlandse taalspelletjes zoals daar zijn het schrijven van verhalen met maar één klinker. Een e-legende is natuurlijk kinderspel, een a-saga of i-dicht gaan ook nog wel, bij de o-sprook wordt het al wat lastiger, en aan een u-prul had zich naar Perkamentus’ beste weten zelfs nog nooit iemand gewaagd.

Kijk, die handschoen nemen wij graag op! Mijn voordevuistwegpoginkje luidde:

Hu, Kuzu, Bussum schuwt uw klucht, nu uw Turks zuur zulk guur vuur spuwt. Uw tutu schuurt uw rug rul! (Plus, u snurkt.)

Maar ondertussen zijn er ook echte professionals mee aan de slag. Zoals de Taalprof (die ook op dat symposium waar ik laatst was was):

U-KUNSTSTUK

Bussum. Juf Ruth vult kunstuur buurt. Juf Ruth stunt, hupt, schudt tutu. Ruud gluurt sluw. Juf Ruth dunkt Ruud wuft. Ruud stuurt Ruth gul duur prul. Ruth zucht: “Gutgut!” Dus Ruud huurt buurtschuur, huwt Juf Ruth. Ruud duldt Huub, Truus, Turk Kuzu. Hup, hup, hup. Rum, punch. Kuzu durft, hurkt, kust Ruths kut. Huub plukt Ruths bult, schurkt Ruths rug. Huub wurmt, duwt ruw, burlt, fuckt Ruth. “Hulp, hulp!” gruwt Ruth. Nu spuwt Ruud vuur. “Trut!” brult Ruud. “Tuttut” sust Huub. “Ruth schuwt uw lust. U snurkt, uw lul spuwt dun muf spul. Huur hulpstuk!” Ruud gunt Huub schurft. Ruud rukt gun, vuurt. Huub bukt. Ruths lucht vult buurtschuur. Ruths rug dunkt Ruud zult (zuur), Kuzu hummus. “Ruths schuld,” dunkt Kuzu, “Ruths tutu hult vrucht. Nuf!” Dus: huwt u uw buurtjuf: vlucht!

Hatsee, dat is het betere smeedwerk (al vind ik het stiekem een beetje valsspelen om telegramstijl te gebruiken). Duit u een zakje mee? Deponeer ’m hier!

4 gedachtes over “U-prul

  1. Telegramstijl is inderdaad een beetje valsspelen. Maar ook ten dele op te lossen: “Juf Ruth stunt, hupt, schudt ’r tutu. (…) Ruud stuurt Ruth gul ’n duur prul.” Dat mag wel, vind ik.

    Like

    1. Ja, wat dat betreft zou het wel handig zijn als we gewoon álle klinkers mochten apostrofiseren. D’ Urk’r v’ss’r k’pt ’n ’ns p’l’ng v’r z’n v’ss’rsvr’uw, en voilà, een compleet natuurlijk lopend U-prul!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s