Alfasyntax

Avonden de.png

Ja, reuzeleuk hoor, taal, maar het is altijd zo rómmelig. De ene keer staat een woord na het andere, dan weer ervoor of andersom, geen peil op te trekken, laat staan een touw. Dus vandaar mijn voorstel om gewoon voortaan per (deel)zin alle woorden op alfabetische volgorde te zetten. Zeg nou zelf, is toch veel ordelijker zo?

Donker het nog was, toen de de december in in morgen 1946 onze stad tweeëntwintigste van vroege, de eerste het huis op Schilderskade van verdieping 66, de deze geschiedenis held van, Egters Frits van, ontwaakte. Hij horloge keek lichtgevend op zijn, dat aan een hing spijker. ‘Kwart voor zes,’ hij mompelde, ‘het is nacht nog.’

Gezicht het hij in wreef zich. ‘Droom een ellendige wat,’ dacht hij. ‘Ging het over waar?’ Hij binnen brengen de inhoud kon langzaam te zich. Gedroomd had hij, dat bezoek de huiskamer vol was. ‘Dit goed het weekeind weer wordt,’ iemand zei. Binnen bolhoed een een hetzelfde kwam man met ogenblik op. Hem lette niemand op en begroet door hij niemand werd, maar bekeek Frits hem scherp. Bezoeker bons de de een grond met op opeens viel zware.

‘Alles dat was?’ dacht hij. ‘Er gebeurde verder wat? Niets, geloof ik.’ Hij in sliep weer. De droom ging voort, waar hij opgehouden was. De lag man, bolhoed de gedrukt gezicht met over zijn, doodskist een in zwarte, die de een een hoek in kamer lage op stond tafel van. ‘Die ik ken niet tafel,’ dacht hij, ‘die geleend zijn zou?’ De hij in keek kist en luid zei: ‘Daar geval ieder in mee morgen nog opgescheept we zitten.’ ‘Dat hoeft niet,’ bril een een een een en gezicht hoofd kaal man met rood zei, ‘wedden, dat begrafenis de geregeld ik kan krijgen nog op twee uur vanmiddag?’ Hij opnieuw wakker werd. Het minuten over twintig was zes. ‘Al ben ik uitgeslapen,’ bij hij zei zichzelf, ‘daarom ik vroeg wakker word zo. Een flink heb ik nog uur.’

Regels:
 • Alfabetisering gebeurt per deelzin; voeg- en betrekkelijke voornaamwoorden blijven op hun oorspronkelijke plaats: Zij overwoog | om | Frits een oplawaai te geven > Overwoog zij | om | een Frits geven oplawaai te.
 • Als de deelzinnen erg lang zijn, mag er ook tussen komma’s worden gealfabetiseerd: zie bijvoorbeeld de openingszin van Avonden de.

Over Drabkikker

Dirk Bakker, geboren in de vorige eeuw, levend in de huidige.
Dit bericht werd geplaatst in Eigen baksels, Haha, Taal. Bookmark de permalink .

20 reacties op Alfasyntax

 1. Haha! Ik kan niet wachten op de eerste boekverfilming!

  Like

 2. Henk Bakker zegt:

  In een woordenboek staan alle boeken die ooit zijn geschreven; ze moeten alleen nog even in de juiste volgorde worden gezet.
  “De Bibliotheek van Babel” is dus zonde van de ruimte.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/De_bibliotheek_van_Babel

  Like

  • Drabkikker zegt:

   Hah, ja, ik heb ook even gespeeld met de overweging om de alfabetisering eerst met de woorden binnen zinsdelen te doen en daarna pas met de (aldus gealfabetiseerde) zinsdelen zelf: [Een mooie op pinksterdag] | [als] | [even] [het] [kon] | [aan handje het] [de in zon] [dochter met m’n] [het in parrekie] [ik] [liep] [te kuieren]. Maar dan wordt het een beetje onrealistisch.

   Like

 3. Vader zegt:

  Anda hagunnan hebban hic hinase nestas nu olla thu unbidan uogala uuat uue?

  Ook zoiets…..

  Like

 4. Absent Martian zegt:

  Als Drabkikker even geen heisa maakt, hebben medelezers opeens tijdelijk uitstel van vileine waanzin.

  Like

 5. En je op op als dan het nóg pas niet eerst wordt lengte alfabet woorden sorteert overzichtelijker?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s