Alfasyntax

Avonden de.png

Ja, reuzeleuk hoor, taal, maar het is altijd zo rómmelig. De ene keer staat een woord na het andere, dan weer ervoor of andersom, geen peil op te trekken, laat staan een touw. Dus vandaar mijn voorstel om gewoon voortaan per (deel)zin alle woorden op alfabetische volgorde te zetten. Zeg nou zelf, is toch veel ordelijker zo?

Donker het nog was, toen de de december in in morgen 1946 onze stad tweeëntwintigste van vroege, de eerste het huis op Schilderskade van verdieping 66, de deze geschiedenis held van, Egters Frits van, ontwaakte. Hij horloge keek lichtgevend op zijn, dat aan een hing spijker. ‘Kwart voor zes,’ hij mompelde, ‘het is nacht nog.’

Gezicht het hij in wreef zich. ‘Droom een ellendige wat,’ dacht hij. ‘Ging het over waar?’ Hij binnen brengen de inhoud kon langzaam te zich. Gedroomd had hij, dat bezoek de huiskamer vol was. ‘Dit goed het weekeind weer wordt,’ iemand zei. Binnen bolhoed een een hetzelfde kwam man met ogenblik op. Hem lette niemand op en begroet door hij niemand werd, maar bekeek Frits hem scherp. Bezoeker bons de de een grond met op opeens viel zware.

‘Alles dat was?’ dacht hij. ‘Er gebeurde verder wat? Niets, geloof ik.’ Hij in sliep weer. De droom ging voort, waar hij opgehouden was. De lag man, bolhoed de gedrukt gezicht met over zijn, doodskist een in zwarte, die de een een hoek in kamer lage op stond tafel van. ‘Die ik ken niet tafel,’ dacht hij, ‘die geleend zijn zou?’ De hij in keek kist en luid zei: ‘Daar geval ieder in mee morgen nog opgescheept we zitten.’ ‘Dat hoeft niet,’ bril een een een een en gezicht hoofd kaal man met rood zei, ‘wedden, dat begrafenis de geregeld ik kan krijgen nog op twee uur vanmiddag?’ Hij opnieuw wakker werd. Het minuten over twintig was zes. ‘Al ben ik uitgeslapen,’ bij hij zei zichzelf, ‘daarom ik vroeg wakker word zo. Een flink heb ik nog uur.’

Regels:
 • Alfabetisering gebeurt per deelzin; voeg- en betrekkelijke voornaamwoorden blijven op hun oorspronkelijke plaats: Zij overwoog | om | Frits een oplawaai te geven > Overwoog zij | om | een Frits geven oplawaai te.
 • Als de deelzinnen erg lang zijn, mag er ook tussen komma’s worden gealfabetiseerd: zie bijvoorbeeld de openingszin van Avonden de.

20 gedachtes over “Alfasyntax

  1. Precies; het is allemaal zo makkelijk maar de mensen willen het niet zien. Kijk, en als mijn voorstel een beetje begint aan te slaan kunnen we daarna meteen door naar stadium 2. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een appendix die je voor elke letter vertelt waar hij moet staan. Kind in het bakkie, de muizen doen de was, orde en betegeling!

   Like

  1. Hah, ja, ik heb ook even gespeeld met de overweging om de alfabetisering eerst met de woorden binnen zinsdelen te doen en daarna pas met de (aldus gealfabetiseerde) zinsdelen zelf: [Een mooie op pinksterdag] | [als] | [even] [het] [kon] | [aan handje het] [de in zon] [dochter met m’n] [het in parrekie] [ik] [liep] [te kuieren]. Maar dan wordt het een beetje onrealistisch.

   Like

   1. Beste brave Drabkikker, als dit echt jouw mening of opvatting was, dan had je misschien nog overtuigende tegenargumenten uitgedacht. Het lijkt namelijk nu wel zo, maar dit is niet ontzettend sterk. Absent Martian.

    Like

  1. Eëeltuven ook nog liglol om het met greletpenter te beproren! Hahawa, ik voorzie degekenon perspectieven. (Om albefarenseti daarna dan de denwoor ook te weer een jeslag lijkschijnwaar te wordt zot. Aldesminniette, inessantter.)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s