Zwarte Piet verdacht van Manslag

Dat Sints bruine hulpje in zijn huidige guitige vorm pas omstreeks 1850 is geboren wist u misschien al (pdfpdf.pdf), maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er voor die tijd geen Zwarte Pieten bestonden. De vroegste vindplaats die ik kon vinden is in de Groninger Courant van vandaag uit 1787. Tja, beste knecht, dat helpt natuurlijk niet echt voor de beeldvorming hè, zo’n bericht.

Zwarte Piet 1787

Alzo eene JEAN PIERRE MURGUET, in de wandelinge genaamd ZWARTE PIET, oud om de 48 Jaar, geboortig van Mastricht, groot circa 5½ voet, zwart haair eenigzints gekruld, zware zwarte wenkbrauwen, mager ende bleek van aangezigt, teder van Ledematen, vlug van gang, spreekende vry goed Nêêrduitsch en Frans, een Timmerknegt van Handwerk, zich zeer verdagt heeft gemaakt van begane Manslag, en die suspicie door zyn ontvlugting heeft vermeerderd en ’er de Justitie grotelyks aan gelegen ligt, dat dezelve in Rechtshanden gerake, zoo is ’t dat de H. Heeren Burgemr. en Raad der Stad Groningen, eene praemie van honderd Silveren Ducatons belooven aan den genen, welke den gezeide JEAN PIERRE MURGUET, of ZWARTE PIET zal weten te ontdekken, zoo dat in Rechtshanden gerake.

Over Drabkikker

Dirk Bakker, geboren in de vorige eeuw, levend in de huidige.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Haha, Taal. Bookmark de permalink .

7 reacties op Zwarte Piet verdacht van Manslag

 1. Eliza zegt:

  Voor honderd zilveren dukaten wil ik ze best een linkje naar het Sinterklaasjournaal sturen hoor…

  Like

 2. uair01 zegt:

  Zal ons ambtelijk Nederlands straks ook zo mooi klinken?

  Like

 3. Victor zegt:

  Da’s nog eens een lange zin.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s