Gruss vom Krampus!

Genoeg van dat hele zwartepietengesteggel? Vier Sint dit jaar eens op zijn Alps! Niks geen polderiek correct gebetuttel, gewoon hardcore nachtmerrieduivels die de onversneden broekpoepterror in uw kind komen peperen. Naar Spánje als ze zich niet gedragen? P’ha, mochten ze willen. Mee naar de hel gaan ze, ondersteboven in de mand van Krampus.

Meer weten over dit soort verfrissende gebruiken? Lees het (rommelige, speculatieve, maar niettemin fascinerende) boek Wild Geraas van Arnold-Jan Scheer. Er schijnt ook een documentaire van in aantocht te zijn (hopelijk zónder Comic Sans):

Frohen Nikolaustag!

Krampus

20 gedachtes over “Gruss vom Krampus!

  1. Ach ja, ’t is met tradities wat dat betreft hetzelfde als met taal hè: het verandert continu en bekommert zich om voor- noch tegenstander. Ik ken nog maar heel weinig mensen die de binnenstad afbreken vanwege het verbod op palingtrekken. En aangezien Zwarte Piet in zijn huidige vorm uit vrijwel exact dezelfde tijd stamt zal ook die storm wel weer betijen.

   Like

    1. Tof. Ik herinner me van een vriendin die op uitwisseling in Hongarije was dat de kinderen die hun bordje niet leegeten daar bang worden gemaakt met de Grote Zigeuner. Hier moet een of andere Sacha Baron Cohen-grap inzitten.

     Like

 1. p.s. Je kunt aan Krampus vs Zwarte Piet trouwens een extreem zeikerige SJW draai geven ;-) Wie het goed raadt kan een Politiek Correct Woordenboek winnen ;-)

  Like

  1. Freud heeft hier het volgende over geschreven:
   Het laten schrikken van jonge meisjes kan op latere leeftijd vaginisme veroorzaken. Krampus is Duits voor vaginisme.
   En Zwarte Piet is ook een meester in het veroorzaken van kindertrauma’s.
   Bij het zien van de man met de grote zak voelen jongetjes zich al gauw inadequaat.
   Het onderdrukken van seksuele driften is de core-business van de Katholieke Kerk.

   Like

    1. Freud was een aanhanger van de hietbrinkiaanse school avant la lettre.
     Het Nederlands is de oorsprong van alle andere talen op aarde.
     Het is dus zo dat Krampus van het Nederlandse woord kramppoes komt.
     Zie ook:

     Like

     1. Ik moet altijd heel hard slaan van dit genre zelfbedachte etymologieën, zelfs al weet ik dat het voor de grap is.

      Hóóp ik toch althans. Je hebt ook het verhaal van Jean-Pierre Brisset, die de theorie opstelde dat het Frans van de kikkers komt nadat hij er een keer één ‘kwaak’ had horen zeggen en zich realiseerde dat het dier natuurlijk Quoi qu’[tu dis]? ‘Wat zeg je?’ bedoelde. Een groep schrijvers besloot hem te practical joken door hem te fêteren voor zijn bevindingen met een symposium en hem de titel ‘Prins der Denkers’ te verlenen, die hij geëmotioneerd in ontvangst nam. (Uit het boek Morosofie van Matthijs van Boxsel.)

      Like

      1. Da’s dezelfde wortel. In samenstellingen verliezen oorspronkelijk Griekse woorden de letter die na de uitgangs-o komt: vergelijk microscoop en xylofoon, niet micronscoop en xylosfoon.

       Like

 2. Kijk en zo wordt kinderen opvoeden ook ineens een stuk leuker en makkelijker! ‘Hou eens op met zeuren, want anders komt Krampus je halen!’ Ha!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s