Kalkoenkomeet, deel 3

Nou, dat was spannend hè? Een heel jaar moest u wachten & wanhopen, maar gisteren was het dan eindelijk Thanksgiving en bereikte komeet ISON zijn perihelium. Nou, en nu zit u natuurlijk te schuddebenen van benieuwenis of hij dat heeft overleefd, want daar hing immers alle kans op spektakel van af!

Het antwoord luidt: half. Op onderstaande timelapse-animatie kunt u de komeet van rechtsonder aan zien komen stevenen. Vlak voor hij achter de rode schijf verwijnt (dat is om overbelichting te voorkomen; de witte cirkel geeft de omtrek van de zon weer) neemt hij ineens drastisch in helderheid af, hetgeen duidt op desintegratie. Maar u ziet ook dat er een paar uur later iets weer tevoorschijn komt. Wat dat iets precies is moet nog blijken, het kan een brokstukje van de komeet zijn of een restant van zijn staart, maar het is wel duidelijk dat de zon ISON flink te grazen (haha) heeft gehad. Zoals reeds lang werd gevreesd.

Perihelium

Dus, een Hale-Bopp zal het niet worden, en ‘vijftien keer zo helder als de volle maan‘ al helemaal niet, maar misschien dat er nog iets van het brokstukje te zien zal zijn. Let de komende weken bij heldere hemel op de westelijke horizon na zonsondergang, en wie weet. Maar ik zou nergens van uitgaan.

Jammer hè. Ach, we hebben in ieder geval de foto’s nog:

Update 3-12-2013: Nope, ’t is gedaan met de Komeet van de Eeuw. Ik vind ’t vooral zo sneu voor de mensen die nou weer een nieuw doemcomplot moeten bedenken:

Een gedachte over “Kalkoenkomeet, deel 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s