Kalkoenkomeet, updeet

Een jaar geleden berichtte ik over de potentieel spectaculaire komeet die tegen kerst aanstaande onze hemel gaat komen opluisteren. Hoe staat het daar inmiddels mee, popelt u zich af?

ISON eergisteren
ISON eergisteren

Welaan. Of het de ZOMG EXPERIENCE OF A LIFETIME!!@ wordt die sommige websites ons willen doen geloven is nog erg de vraag, maar zeker is dat het ding, inmiddels voorzien van de welluidende koosnaam ISON (geboren C/2012 S1, maar we noemen hem Bikkel), gestaag onze kant opvliegt. Sterker, hij is al zichtbaar, als u tenminste iets van een verrekijker bij de hand hebt en van vroeg opstaan houdt. Ongeveer bij de voorpoten van de Leeuw zit hij momenteel (zichtbaar vanaf een uur of 4 ’s nachts; Mars hangt daar op het ogenblik ook rond), maar meer dan een vaag veegje zult u nog niet ontwaren.

ISONpad Leeuw
ISONs pad langs de sterrenhemel (klik voor grote versie)

De kans op spektakel hangt volledig af van het verdere verloop van zijn baan. Hoe dichter langs de zon een komeet scheert, hoe langer zijn staart doorgaans. Alleen, te dicht langs de zon en hij brokkelt in gruzels uiteen, en dan heb je niks om aan je kleinkinderen te vertellen. Op dat laatste lijkt ISON aan het afstevenen te zijn; volgens ene Ignacio Ferrin is hij zelfs al aan het uitdoven nog voor hij de kans gaat krijgen op te vlammen.

ISONpad
ISONs pad als hij niet op de zon knalt

Maar komeetgedrag is notoir onvoorspelbaar, en dus kan het gebeuren dat het ding zich stiekem lekker toch in één stuk langs de zon weet te werken en zijn staart vervolgens bijvoorbeeld onze halve hemel komt vullen.

Hoe het er eventueel uit komt te zien na 28 november

ISON bereikt zijn dichtst bij de zon gelegen punt op 28 november, dus dan zullen we het weten. In de tussentijd kunt u alle ontwikkelingen en daarbijgevoegde foto’s volgen op www.cometisonnews.com. Of Earthsky.org, is ook een goeie. Wij helpen u hopen!

2 gedachtes over “Kalkoenkomeet, updeet

    1. Ha. Ziet er eerlijk gezegd meer uit als ‘welke tekens kan ik allemaal bedenken’ dan een boodschap, gezien het feit dat er vrijwel niet eentje meermalen voorkomt. Dat gezegd zijnde, de tekens lijken te zeer op schrift om zomaar wat droedels te zijn. En er is duidelijk moeite voor gedaan om het in een stuk hout te kerven. Fascinerend, dit soort dingen. Ik denk dat er zoiets staat als ‘De precieze coördinaten van Atlantis zijn als volgt: [rest ontbreekt]’.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s