Drabkikker naar Irak

Goed, zoals aangekondigd ben ik per vandaag een weekje in Irak. Drabkikker in Mesopotamië, hoe verzin je het!

Wat ga ik daar nu eigenlijk doen? Wel: ik ga samen met een Leidse hoogleraar naar de Salahaddin Universiteit in Erbil (ofwel Arbil / Hawler), waar we onder meer een lezing gaan geven, en de mogelijkheden bespreken over het opzetten van een samenwerkingsprogramma in de Aramese Studiën. Ze gaan daarvoor mensen nodig hebben die bijvoorbeeld Syrisch kunnen doceren, wat dus eventuele toekomstperspectieven voor mij in petto zou kunnen inhouden.

Natuurlijk retestoer, zo’n reis, maar ook best een tikje spannend. Niet zozeer qua onveiligheid ofzo (Noord-Irak is betrekkelijk in orde op dat gebied), meer dat ik benieuwd ben hoe ik het daar ga vinden. Wat voor mentaliteit heeft men daar? Kun je oprecht jezelf zijn of moet je de hele tijd een diplomatieke façade ophouden? Is het een stel fanaten met wie geen genuanceerd gesprek mogelijk is, of staat men open voor afwijkende zienswijzen? Sta ik open voor afwijkende zienswijzen?

Maar kom, het heeft geen zin om dit soort dingen vooraf te bespiegelen. Ik ga gewoon zo onbevangen mogelijk daarheen en laat de indrukken over me heen komen. Het zal hoe dan ook een interessante ervaring zijn, en naar alle waarschijnlijkheid zelfs regelrecht leuk. Naar Irak, wie beleeft er nu zoiets!

Ik zal al mijn wederwaardigheden te boek stellen, zodat u ze na mijn terugkeer kunt lezen. Woensdagavond de 14e ben ik weer terug.

PS. En uiteraard wordt het ook lekker warm. Mij benieuwen hoe dat combineert met het dragen van nette pakken.

8 gedachtes over “Drabkikker naar Irak

 1. Ben reuze benieuwd naar jouw belevenissen Dirk.

  Ik zal aan je denken daar rondlopend op Irakese bodem!

  Van harte een goede reis en inspirerend verblijf toegewenst :)

  Like

 2. *whoa-ooh*, warm inderdaad! Volgens mij sta jij altijd veel opener voor afwijkende zienswijzen dan ik, dus dat komt vast goed. Goeie reis!

  Like

 3. Ojee en je bent jarig geweest…..alsnog mijn felicitaties en wensen van geluk voor je gloednieuwe levensjaar…..dat al veelbelovend start.

  Enne…..jij komt weer thuis op mijn verjaardag.

  Like

 4. Sounds great (assuming my “translation” is correct)! I hope the program plans will come to fruition!! What exciting prospects you have there… Have fun and travel safely!

  Like

  1. Als ik dat had gewaagd was ik vast een paar uur apart genomen in een naar kamertje met ongedefinieerde vlekken op de muren. Zo, dus meneer wenst de groeten te doen aan Israëli’s… [broeierige blik, ergens klinkt het geknak van knokkels]

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s