Dit keer een echte code

Okee, ditmaal een code waar ik zelf de oplossing ook niet van weet. Laat staan dat ik zeker weet of het een code is. Vandaag op mijn werk werd ik benaderd door iemand in het bezit van een massief vierkant stuk hardhout van grofweg 35 cm (stom, ik had een foto moeten nemen) met daarin de volgende tekst uitgehakt:

LASDJAI
LAJARHAR
BMAD
KILRJO
BE

Da’s alles. Gewoon in romeinse hoofdletters met schreven. Beetje knullig gehakt, rommelig gecentreerd. Het enige dat de bezitter erover wist was dat het uit Egypte komt.

Wat de fuk is dit? Mijn intuïtie zegt me: ofwel a) nonzin, ofwel b) een code. Optie c) een bestaande taal, komt me uiterst onwaarschijnlijk voor. ‘Bmad’, dat is echt geen lekkere consonantcluster, laat staan ‘Kilrjo’. ‘Lajarhar’ klinkt een beetje Aziatisch maar bestaat niet op internet. ‘Lasdjai’ komt voor op deze site (dank aan BS) in een mij onbekende taal.

Staat hier iets? Of heeft gewoon iemand zijn letterbeitelvaardigheid willen uitproberen? U enig idee? Ik tast in het duister. Daar houden we van!

Eerst maar eens wat van de bekende cryptanalytische methoden erop loslaten.

9 gedachtes over “Dit keer een echte code

  1. @ Nynke: Klopt. Het gaat op die site hoogstwaarschijnlijk om ‘Paralingua’, een erg vreemde kunsttaal die op basis van anagrammen werkt, voor zover ik het begrijp. De informatie die ik erover kan vinden (dit bijvoorbeeld) is erg onduidelijk allemaal. Als de inscriptie zijn oorsprong in die hoek vindt vrees ik dat het een vrij hopeloze zaak is.
   Ik heb de eigenaar voorgesteld om een foto van de inscriptie naar het Omniglot-blog te sturen, waar geregeld dit soort al dan niet mysterieuze teksten ter bediscussiëring worden ingestuurd.

   Like

 1. Fonetisch dan, picture this:

  Een lokaal feest in een woestijn in Amerika wordt gecrashed door Indiase uitwisselingsstudenten die logeren in Los Angeles. Hoogtepunt: een draaitafelbattle, iedereen mag het opnemen tegen local hero ‘Killer’ Joe Wazlowski. De laatste Indier die nog op zijn benen staat maakt zich gereed, en de dorpsomroeper kondigt aan:
  “””
  Last DJ: L.A. Jarhar. Be mad, Killer Joe, be!
  “””

  Like

 2. En nee, mijn cryptanalyse heeft nog niets opgeleverd tot dusver. Caesarverschuivingen doen niks (ook niet achterstevoren), noch indeling in verschillende matrixen. Lettertellingen leren dat het 27 letters zijn (13 verschillende) en dat de A het meest voorkomt (6x). 27 is 3^3, dus je kunt de letters in een kubus van 3x3x3 plaatsen en verschillende leesrichtingen proberen, etc. Als je driedubbel scheel kijkt kun je ‘LA ILAHA’ (‘er is geen god [dan Allah]’) uit de tekst lichten, en ‘MAD’ zou dan een stukje van ‘Muhammad’ kunnen zijn, maar dat is wel erg vergezocht allemaal. Geen verder resultaat tot nu toe.

  Like

 3. H’m, vergezocht of niet, feit is dat je de volgende bekende islamitische uitdrukkingen uit de letters van de inscriptie kunt bouwen:

  – LA ILAHA (er is geen god)
  – ILA LLAH (dan Allah)
  – ALLAH AKBAR (Allah is groot)
  – MOHAMAD of -ED (Mohammed)
  – BISMILLAH (in naam van Allah)
  – AR-RAHIM (de Barmhartige)

  en misschien nog wel meer.

  Maar om al deze uitdrukkingen tegelijk te lezen moet je letters dubbel gebruiken. Hebben we met een soort woordzoeker te maken, waarbij woorden hori- en verticaal in elkaar zijn gevlochten?

  Maar goed, je kunt er ook HARKJE SMAADBIJBAL uit halen, dus het kan een morsdood spoor zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s