Wirwar

Wirwar

Wirwar is een schrift dat gebruik maakt van lijnen die hoeken van negentig graden met elkaar maken. Elke letter van het alfabet bestaat uit een unieke combinatie van vijf afslagen naar links en/of rechts; de letters worden aan elkaar vast geschreven, zodat een woord er uitziet als een wirwar van lijnen. De lengte van de lijnen is vrij en ze mogen elkaar kruisen, wat betekent dat een en hetzelfde woord er op heel veel verschillende manieren uit kan zien.

Het alfabet

Het alfabet is als volgt (L = linksaf; R = rechtsaf):

a RRRRL n RRRRR
b LLRLR o RRRLR
c RRLRL p RRLRR
d RLLLL q RLRLL
e LLLLL r LRRRR
f RRLLR s LLLRR
g RRLLL t LLLLR
h LLRRR u LRRRL
i LLLRL v LRLLL
j RLRRL w LLRLL
k RLLLR x LRLRR
l RRRLL y LRLLR
m RLRRR z LLRRL

Een voorbeeld

Stel, we willen het woord ‘asbak’ schrijven. Aangezien de letters zich kenmerken door reeksen van afslagen (Linksaf of Rechtsaf) moet er voor men met het schrijven van een woord kan beginnen een lijn worden gezet ten opzichte waarvan de eerste afslag zal gaan plaatsvinden. De oriëntatie van deze lijn is niet van belang, maar laten we voor het gemak uitgaan van een verticale lijn omhoog:

beginlijn

Het bolletje onderaan de lijn geeft het beginpunt aan: dit is niet per se noodzakelijk, maar voor het overzicht is het wel handig.

Aan deze lijn nu wordt de eerste letter van ons woord geschreven; de a dus. We zien in het alfabet dat de a het kenmerk RRRRL heeft: vier keer rechtsaf plus één keer linksaf. Gekoppeld aan onze beginlijn ziet dat er dus bijvoorbeeld zo uit:

aAls men deze kronkel vanaf het beginpunt (het bolletje) langsloopt komt men achtereenvolgens vier afslagen naar rechts tegen en één naar links:aAangezien zoals we gezegd hebben de lengte van de lijnen puur naar eigen willekeur mag worden bepaald, kan de ‘a’ er ook zo uitzien:

a2Of zo:a3

Deze kronkels staan allemaal voor de a, want ze slaan allemaal vier keer rechtsaf en een keer links.

Welnu, de volgende letter, de s in ons voorbeeld, wordt direct aan de vorige geschreven: de eerste afslag van de nieuwe letter vindt dus plaats ten opzichte van de laatste lijn van de voorgaande letter. De s heeft het kenmerk LLLRR, zodat de combinatie ‘as’ er bijvoorbeeld zo uitziet (voor het gemak staan de letters vermeld bij hun eerste afslag):

as

Wel, nu is het principe verder duidelijk. Men zoeke de letters op in  het alfbabet, schrijve ze achter elkaar, en vlechte de lijnen naar eigen esthetisch inzicht dooreen. Onze ‘asbak’ wordt dan:asbak

asbak2

En aangezien zoals gezegd de oriëntatie van het aanvankelijke lijnstuk niet uitmaakt, staat ook hier ‘asbak’:

asbak gekanteld

Varianten

Andere hoeken

De afslagen van de letters hoeven natuurlijk niet perse hoeken van 90 graden te vormen; elke andere hoek is toegestaan, zolang maar duidelijk blijft welke kant de afslagen op gaan. Bijvoorbeeld driehoekig Wirwar:wirwar driehoekig

Rond wirwar

Men kan de hoeken van de letters ook rond maken, resulterend in een vloeiende lijn:

Rond Wirwar

(Hierbij is het wel belangrijk te weten welke hoeken de letters in het onderliggende origineel maken, zodat men de juiste afslagen kan reconstrueren.)

Om zelf te proberen

Hier twee Wirwarren om zelf uw puzzelkunsten eens op uit te proberen. Allereerst het commentaar van Absent Martian op mijn blog:

Wirwar

En dan daar mijn antwoord weer op:Wirwar

2 gedachtes over “Wirwar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s