Oud-Vioziaans

Welkom

Met Oud-Vioziaans wordt gedoeld op het schrift dat de Viozianen gebruikten voordat ze het alfabetschrift van de Grieken overnamen. Het is een karakterschrift enigszins vergelijkbaar met het Chinees, en kent dan ook vele honderden tekens. Hoe het precies uitgesproken werd is tot op heden onbekend, aangezien het schrift meer het karakter had van een ‘geheugensteun’ dan een exacte weergave van gesproken taal. Zo wordt het woord voor ‘voedsel’ weegegeven met de twee karakters voor ‘mond’ en ‘vis’, maar het is niet waarschijnlijk dat dit woord ook daadwerkelijk werd uitgesproken als het Vioziaanse equivalent van ‘mond-vis’. De mededeling hierboven betekent letterlijk ‘wees een huis-vriend’, oftewel ‘welkom’.

Een stukje uit de Annalen van Viozia over de tijdrekening
Een stukje uit de Annalen van Viozia over de tijdrekening

Er is het een en ander aan geschiedkundige lectuur in het oud-Vioziaanse schrift overgeleverd; ook was de Blauwe Tempel ermee gedecoreerd. Heden ten dage wordt het schrift niet meer gebruikt, behalve voor ornamentele en monumentale doeleinden. Het wordt vaak gebruikt voor de wensstenen die de Viozianen elkaar bij heuglijke gelegenheden plegen te geven.

Een wenssteen met het Oud-Vioziaanse opschrift 'Oh onstelpbare bon van zonnigheid'
Een wenssteen met het Oud-Vioziaanse opschrift ‘Oh onstelpbare bon van zonnigheid’

Voor een redelijk compleet overzicht van de karakters en hoe ze te gebruiken raadplege men onderstaand boekje (pdf):

OVZ 3A

Oh, en deze is ook nog wel leuk:

‘2005’ in cursieve Oud-Vioziaanse getallen

 

8 gedachtes over “Oud-Vioziaans

   1. Ha, wat een leuke comment! Ja, ik ben inmiddels onze lieve heer Drabkikker achterna gegaan door in Leiden te studeren. Ik doe Assyriologie, waarmee ik me bijna dagelijks verwonder over de talen en culturen waar ik als elfjarige blijkbaar al de nodige interesse in had. Ik voel me helemaal thuis in de studie. Groeten terug uit Nederland!

    Like

 1. En trouwens, ik heb nog een vraag: ik ben erg benieuwd naar de alfabetten van schriften, die er nog moeten komen. Wanneer komen ze?

  Like

  1. Jeah, een aantal van mijn talen & schriften zijn nooit helemaal voltooid; andere liggen op een goeie bui van mij te wachten dat ik ze eens duidelijk uitleg op mijn site. Ik schat dat dat ergens tussen Sint Juttemis en de Pruimentijd wordt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s