Krulkwadraat

Krulkwadraat: een sierlijk krullende variant op het Hebreeuwse kwadraatschrift.

Krulkwadraat

(Voor de puzzelaars: bovenstaand stuk is uit het Aramese gedeelte van Daniël.)

Het alfabet

Hieronder staan de letters van het normale Hebreeuwse alfabet (zwart) naast hun equivalenten in het Krulkwadraat (blauw). De sluit-mem komt in twee alternatieve vormen voor, een open en een gesloten versie (dezelfde variatie – niet afgebeeld – is toegestaan voor de qof); ook wordt de sluitvorm soms mediaal gebruikt. In tegenstelling tot in het normale Hebreeuwse alfabet is er geen aparte sluitvorm voor de tsade. Het lusje van de tet en sin/shin mag open of dicht zijn (de tet is hier dicht afgebeeld, de sin/shin open).

Alfabet

Update: Op verzoek, hier een videootje van hoe de letters te schrijven:

Hier nog een stukje (de opening van het boek Job):

Job

6 gedachtes over “Krulkwadraat

 1. Weet je wat pas erg is…Dat ik dus weer eens door je schriftstelsels zat te bladeren, krulkwadraat zag, en PRECIES hetzelfde commentaar geven als ik anderhalf geleden dus al opgedroomd had…Is dit troostende consistentie of verontrustende vasgeroestheid?

  Beacoup de Bisous pour Vous!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind het erg creatief van u dat het is gebaseerd op een echt bestaand alfabet. Ik ben 11 en verzin vaak een alfabet. Maar het baseren op een echt alfabet, dat is nieuw voor mij!

  Geliked door 1 persoon

 3. Bijzonder creatief. Ik ben zeven jaar en vanaf mijn vierde vermaak ik mij ook met het bedenken van nieuwe alfabetten. Ik ga nog verder door ook de precieze uitspraak erbij te verzinnen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s