Blork 3D

Blork 3D is een driedimensionale doorontwikkeling van Blork. Ik doe er niet veel meer mee wegens verregaande onpraktischheid, maar het ziet er wel fijn complex en buitenaards uit.

Artikel 1

Het principe is hetzelfde als bij Blork 2D: letters bestaan uit vormen die onderling allerlei kanten op worden verbonden met stokjes. Omdat het geheel zich nu echter op driedimensionaal ruitjespapier afspeelt zijn er veel meer mogelijke verbindingsrichtingen, en daardoor minder benodigde vormen voor de lijfjes.

Om te zien hoe de verbindingsrichtingen werken moet u zich voorstellen dat elke letter zich in het centrum van een denkbeeldig rooster van 3x3x3=27 bollen bevindt:

Blorkbollen.png

De letter (de rode bol in het midden) heeft precies 26 mogelijke richtingen waarin zijn verbindingsstokje (groen) naar een volgende letter (blauw) kan worden verbonden. Elk van die richtingen staat voor een specifieke letter van het alfabet. Ik ben indertijd ernstig verzand in het vinden van een lettertoebedeling die zo’n regelmatig mogelijk verdeelde groei oplevert, maar met deze heb ik het plaatje bovenaan deze pagina gemaakt:

Alfabet D1

Verder gelden dezelfde globale principes als voor Blork 2D. Zo heeft ook Blork 3D de mogelijkheid om botsingen te voorkomen door middel van ‘tegengestelde’ letters (in Blork 3D aangegeven met een andere kleur bol, bijvoorbeeld zilver in plaats van goud zoals in het plaatje bovenaan), en is er de noodzaak om de beginletter van een woord apart te markeren (ik doe het met kubussen, maar andere opties zijn mogelijk).

Hier staat Drabkikker (met dubbele stok voor de kk, verzin ik zojuist ter plekke):

Drabkikker Blork

En daar dan voor de liefhebbers weer een stereoversie van!

Stereoblork

Toch wel tof. Misschien moest ik er weer eens iets mee gaan doen.

(Plaatjes gemaakt met Bryce en Tinkercad.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s