De Leoniden

Aanstaande dinsdag Morgen vliegt onze aardbol weer door de wolk ruimtegrind die daar door de komeet Tempel-Tuttle is achtergelaten. Het gevolg: de Leoniden, een enthousiaste zwerm vallende sterren uit de richting van het sterrenbeeld Leeuw (vandaar de naam dan ook hè). Dit gebeurt ieder jaar, maar deze keer is het verwachte aantal bovengemiddeld: tot 500 per uur, oftewel eentje om de zeven seconden! En dus ook een goeie kans op vuurballen. Als u nog wensen heeft liggen is dit het moment om ze er bij te halen.

Leoniden

De piek is rond negen uur ’s avonds. Regel een warme jas / vriendin / fles Coppelstock, ga naar een niet-lichtvervuild Frans bergdorp voor optimaal resultaat, en omhoog kijken maar!

Evaluatie 18-11-2009:

Nou, u heeft uitstekend gehoembawaia’d: het was kraakhelder hier boven Leiden. Dank daarvoor. Jammer genoeg had ik beter in mijn oud-Frygische woordenboek moeten kijken, waar heel duidelijk stond: hoembawaia (bn, arch.): 1. Flikker eens op met die wolken; 2. ~ en meteoren. Ik heb welgeteld één lichtstreepje langs de hemel gezien en dat kan nog best een musca volitans zijn geweest. Ik ga een Genootschap tegen de Lichtvervuiling oprichten. En tegen Hemelverschijnselen die zich niet aan de Afspraak Houden.

7 gedachtes over “De Leoniden

 1. damn, dan heb ik buikdansles… ik hoop dat het helder is als ik daar naartoe fiets! en dat ik niet heel erg veel lichtvervuiling heb, overal…

  Like

  1. Geen zorg: de piek is rond 9 uur (eigenlijk eerder 10 uur, want het is wintertijd en dan moet je UTC+1 rekenen), maar het hele gebeuren is uitgespreid over een paar dagen. Ik lees hier overigens dat je in Nederland beter morgenochtend voor zonsopkomst kunt kijken. Die ronde aardbol ook; bah, u wordt bedankt, Pythagoras.

   Like

 2. Overigens nog een algeheel verzoek aan alle Leonidenkijkers in spe: wilt u a.u.b. allen tezamen met mij tot aan morgen toe non-stop de mantra ‘Hoembawaia, hoembawaia, hoembawaia’ herhalen? Dat is oud-Frygisch voor ‘Flikker eens op met die wolken.’

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s