Rond Futhark

Een ronde versie van het Futhark-runenschrift. En ja, dat ziet er dus ontzettend Tolkienerig uit.

Het alfabet

Hieronder ziet u het alfabet van het Rond Futhark, in vergelijking met de lettervormen van het traditionele runenschrift. Waar er in het Rond Futhark voor een letter twee vormen worden gegeven representeert de meest linkse een oudere vorm.

Opmerkingen bij het alfabet

In het oudere systeem bestaat alleen het teken , dat zowel voor de u als de v wordt gebruikt. In het nieuwere systeem is de (een modificatie van de ) ingevoerd om onderscheid te kunnen maken. Voor de geldt eenzelfde verhaal: in het oude systeem wordt die voor de c en de k gebruikt; in het nieuwe systeem is de variant ingevoerd voor onderscheid. Voor beide nieuwvormingen geldt dat ze optioneel zijn: in nieuwere teksten kan het oudere systeem nog steeds worden gebruikt. In de praktijk komt het c/k-onderscheid niet vaak voor.

De oudere en de nieuwere vorm van de b worden soms samen in dezelfde tekst gebruikt, waarbij de oudere vorm als sluitvariant functioneert: .

Letterverdubbelingen

Om een letter te verdubbelen wordt er een streep onder geplaatst:

 . 

Ligaturen

In het Rond Futhark is een aanzienlijk aantal ligaturen mogelijk: twee of meer letters samengesmolten in één. Voor alle ligaturen geldt dat ze optioneel zijn, en dat ze alleen daar mogen worden gebruikt waar ze geen ambiguïteit veroorzaken. In de meeste gevallen zijn de oorspronkelijke letters waaruit ze zijn opgebouwd eenvoudig te herleiden; in een aantal gevallen iets minder. Hier is een greepje uit de meest frequente ligaturen:

Interpunctie

 .  . 

De interpunctie van het Rond Futhark is deels gebaseerd op die van het Vioziaans, in het gebruik van de ‘tweepunt’ en de ‘driepunt’. Evenals in het Vioziaans staat eerstgenoemde voor onze komma, puntkomma, dubbele punt e.d.; laatstgenoemde voor de punt. Aparte tekens voor het vraag- en het uitroepteken zijn er niet. Tenslotte is er nog een afbreekstreepje; dit wordt alleen gebruikt als de woordafscheiding met spaties geschiedt: zie ‘Woordscheiding’ hieronder.

Woordscheiding

Net als in het Verticaalschrift kunnen er in het Rond Futhark twee verschillende  manieren van woordscheiding worden gebruikt: met spaties, en met een accentje boven de laatste letter van elk woord. [uitbreiden]

Getallen

Het getallenstelsel werkt net als het onze, met het verschil dat er voor de cijfers letters van het alfabet worden gebruikt, voorzien van een puntje boven de letter.

Teksten

Stukje Matthäuspassion (in de wat oudere schriftvorm):

Cursievere versies zijn ook mogelijk:

Extra cursief (2007)
bette-20-1-2009.png

   

Font

Lelijk oud viltstiftklodderfont downloaden? Da ken! Klik hier of op onderstaand plaatje.

Thrush

7 gedachten over “Rond Futhark

  1. Het is best grappig, toen ik dit schrift zag dacht ik gelijk aan Tolkiens schrift wat ik zag bij Omniglot. En wat denk je? STAAT ERBIJ DAT HET WAT TOLKIENERIG IS, IS OOK NOG EEN LINK NAAR OMNIGLOT!! Puur toeval! : )

    Like

    1. Ik had in het begin wel hoofdletters, maar ik vond ze niet fraai passen dus heb ze weer afgeschaft. Tenslotte maakt het runenschrift zelf ook geen onderscheid tussen hoofd- en kleine letters.

      Like

Plaats een reactie