Waslijnschrift

welkomwaslijn

Waslijnschrift: een schrift geïnspireerd op het Devanagari, dat immers ook aan een waslijn hangt. Er moest nog een taal bij ook, maar dat is er nooit van gekomen. Jammer eigenlijk; eens kijken wat daar aan te doen valt.

Het alfabet

Het schrift loopt van links naar rechts; de waslijn verbindt ononderbroken alle letters binnen een woord en stopt bij spaties. De letters bestaan uit lijfjes die voor medeklinkers staan, en accentjes die de klinkers vertegenwoordigen. Als een klinker boven een lijfje staat wordt hij ervoor gelezen; staat hij eronder, dan erna.

In de transcriptie staat het sterretje * voor de glottisslag; Ĝ is de Engelse g; een streep boven een klinker staat voor verlenging; de rest is zoals in het Nederlands.

Waslijnschrift Alfabet

Stukje tekst

HobitHet kostte me enige moeite te ontcijferen wat hier staat, maar het blijkt de opening van De Hobbit in het Tsjechisch: V jisté podzemní noře bydlel jeden hobit. Nebyla to žádná ošklivá, špinavá, vlhká díra, plná konečků žížal a

(Voor geïnteresseerden is de hele Tsjechische tekst hier te downloaden in doc-formaat.)

 

7 reacties op Waslijnschrift

 1. Vincent zegt:

  Heb je hier ook nog een alfabet van?

  Like

 2. Haha, wij noemen dit thuis sliertjestaal.

  Like

 3. Hoe maak je toch die mooie plaatjes boven aan de pagina? (Net zoals bij Dirkiaans, Traumaniaans, Oud-Vioziaans, enz.)

  Like

  • Drabkikker zegt:

   Ah! Voor zover ik het me kan herinneren (ze zijn alweer bijna tien jaar oud): met de hand schrijven, inscannen en vervolgens in Photoshop (tegenwoordig heb je het geweldige gratis online alternatief Pixlr) zwartwit maken en het contrast opvoeren zodat je echt alleen zwart en wit overhoudt, en tenslotte een smooth-filter eroverheen om de contouren mooi vloeiend te krijgen. Best nog bewerkelijk dus!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s