Stippelcode

Een betrekkelijk eenvoudige code, maar met een tamelijk intimiderend resultaat. De letters van het alfabet worden weergegeven door combinaties van stipjes op een driehoekig rooster; bij het schrijven van een tekst worden de lettervormen zo geschreven dat ze naadloos op elkaar aansluiten, aldus een amorf soort honingraat vormend.

Hoe werkt het?

Jaja, dat ga ik nu dus vertellen, rustig! Het werkt als volgt. Elke letter bestaat uit een stippenpatroon op een vijfpuntig rastertje van deze vorm:

Dit is bijvoorbeeld het stippenpatroon van de letter j:

En dit van de letter a:

Wel, en die patronen zet je vervolgens achter elkaar, zodanig dat het rooster mooi aansluit. Hier staat dan dus ja:

En hier jaarbeurs:

De grijze stippen zijn er alleen voor het overzicht; die laat je in je eindproduct weg, dat er dan tenslotte zo komt uit te zien:

Snapt u wel? Hier zijn de letters van het alfabet, kunt u het zelf napuzzelen:

Het alfabet

De laatste zes patronen kunt u voor leestekens gebruiken. Ik ben nog niet helemaal uit de verdeling; ik gebruik momenteel het eerste teken voor de komma, het tweede voor de punt en het vierde voor de spatie, maar als u zelf andere voorkeuren heeft, ga uw gang.

Okee, maar, hoe krijg je dan zo’n honingraat?

Goede vraag! Toevallig zeg, dat wilde ik net gaan uitleggen. Wat te doen als je meerdere regels wilt schrijven? Men zou zeggen: wel, die plak je er gewoon direct onder, ook weer zodat de stippels mooi aansluiten. In principe klopt dat, maar dan wel met de volgende kanttekening: elke regel wordt 180° gedraaid ten opzichte van de voorgaande.

Hoe bedoel ik dat precies? Nou, als volgt. Laten we het woord jaarbeurs als uitgangspunt gebruiken, voor het overzicht weer even met de grijze stippen erbij:

Stel, we willen nu op de volgende regel het woord utrecht toevoegen. De eerste letter van die nieuwe regel komt dan ondersteboven rechts onderaan de vorige regel terecht. Herkent u de u?

Puik. En zo gaat u op dezelfde regel verder, ondersteboven, van rechts naar links:

En zo heeft u al gauw het volgende eindresultaat: jaarbeurs utrecht:

En als u dan nog verder wilt schrijven komt de volgende regel dus weer linksonderaan met de letters rechtop, etcetera, om en om. Boustrofedon, noemen de Grieken dat.

En zo zit dat!

Zin om het zelf uit te proberen? (ja, kan toch?) Download hier uw eigen grafiekpapier.

22 gedachten over “Stippelcode

  1. Ik ben je site toevallig tegen gekomen bij het zoeken naar een oplossing voor een puzzel
    Ik kwam toen bij deze terecht (helaas niet de oplossing) maar ik kwam wel bij een erg goed uitgewerkte taal / code terecht die goed te gebruiken zou zijn om een puzzel te maken

    Ik wil hierbij dan ook vragen of ik dit zou mogen gebruiken om een puzzel op te zetten voor geocaching, en dan met als hint
    “drab kikker” de puzzelaars een richting te geven om te zoeken zodat ze op deze site terecht kunnen komen

    Ik wil dit echter niet doen zonder toestemming

    Like

      1. Helaas, maar die is niet van mijn, door prive omstandigheden ben ik er nog niet aan toe gekomen om de door mij geplande cache met deze code te plaatsen
        Ik heb hem wel al helemaal uitgewerkt, heb nu alleen nog een mooie locatie nodig om hem te plaatsen, en dan nog de coördinaten omzetten met de code

        Dus die van mij zit nog wel in de planning, maar degene die nu online is gekomen is dus door iemand anders gemaakt met gebruik van dezelfde code

        groet Ewout

        Like

  2. Mag ik deze code gebruiken in een puzzel voor een stadsquiz? Hij is zo goed gemaakt en moeilijk te ontcijferen dat de ca 500 deelnemers even lekker hun grijze massa kunnen trainen…..

    Like

  3. Hey,
    Kan je me misschien op weg helpen om deze stippelcode te ontrafelen aub?

    Het blijkt iets te maken hebben met spiegelschrift van de stippelcode en met addertjes onder het gras!
    Ik krijg er kop noch staart van, omdat er veel lege stippels in staan.
    Dankjewel

    Like

      1. Hey, dank voor je hulp, met je tip heb ik de code kunnen ontrafelen! Ik bekeek het spiegelbeeld anders! Maar zo lukte het natuurlijk beter!
        Geocachen is een hobby en daar had ik dat voor nodig!
        Merciekes!

        Like

    1. Daar heb ik nooit iets voor bedacht! Je zou de cijfers voluit kunnen spellen, of beter: een van de ongebruikte tekens in de lijst kiezen als “cijfermarkeerder” en dan de letters A t/m J gebruiken voor de cijfers. Braille lost het ook op die manier op.

      Like

Plaats een reactie