Boom

  Waanzin_kleur     Visch

For English translation, click here (pdf).

Boom is een alfabetschrift waarbij woorden (of zelfs korte zinnen) eruit komen te zien als min of meer realistische bomen. Letters bestaan uit groepjes takken met bepaalde splitsingen, die worden samengevoegd tot een complete boom (of cactus, of kroonluchter, of rivierdelta; alles wat maar vertakbare ledematen heeft).

Letters

Elke letter van het alfabet wordt vertegenwoordigd door een mini-boompje dat is opgebouwd uit een combinatie van drie taksplitsingen. Er zijn drie soorten splitsingen: linksaf+rechtdoor; rechtdoor+rechtsaf en linksaf+rechtsaf:

Splitsingen_

De stippellijn representeert de (lager gelegen) tak waaraan de splitsing wordt verbonden. Elke letter bestaat uit een combinatie van drie van deze splitsingen: eentje onderaan, eentje aan de linkertak van de onderste splitsing en eentje aan de rechtertak ervan. Bijvoorbeeld de letter l:L standaard_200

Voor de betekenis van een letter zijn alleen de plaats en de richting van de taksplitsingen van belang; welke vorm, lengte of onderlinge hoek ze hebben doet er niet toe. Afhankelijk van uw fantasie kunnen de eindresultaten zodoende wild uiteenlopen; het boompje voor de l kan er bijvoorbeeld ook op de volgende manieren uitzien:

 L graaf_200L stronk_200L blaadjes_200L spriet_400xL hoekigL krul_200 L haaks_200

Nauwelijks herkenbaar als dezelfde letter dus, maar als u goed kijkt ziet u dat alle zeven versies dezelfde configuratie van splitsingen hebben: een ‘linksaf+rechtdoor’-splitsing onderaan, een ‘rechtdoor+rechtsaf’ aan de linker tak daarvan en een ‘linksaf+rechtsaf’ aan de rechter. (De meest rechtse variant is visueel zo afwijkend dat ik ‘m onder de subnaam Haaks Boom heb opgenomen.)

Het alfabet

Met de drie splitsingen kunnen 27 combinaties worden gemaakt, wat precies voldoende is voor het aantal letters van het alfabet. Die zijn als volgt (klik voor grotere versie):

Alfabet 2015

Het 27ste teken heeft geen vaste functie, maar kan bijvoorbeeld als spatie of leesteken worden ingezet. De rode cijfertjes worden hieronder uitgelegd.

Letters samenvoegen tot woorden

Om woorden te schrijven worden de letterboompjes samengevoegd tot grotere bomen, van beneden naar boven. Elk letterboompje heeft vier takken, waaraan de ‘stammen’ (de stippellijnen) van verdere letterboompjes kunnen worden gekoppeld. De eerste letter van een woord komt onderaan; letters die erna komen worden aan de takken van die eerste letter gekoppeld; nog verdere letters komen weer aan de takken van die letters, enzovoort. Zo ontstaat er een boom die steeds complexer wordt naar gelang de lengte van het woord.

Koppelvolgorde

Het koppelen van het ene letterboompje aan het andere gebeurt volgens een vastgelegde volgorde: dit is waar de rode cijfers bij de letterboompjes op slaan in de alfabettabel hierboven. Elk van de vier takken van ieder boompje is genummerd van 1 t/m 4, wat aangeeft in welke volgorde nieuwe letters aan dat boompje moeten worden gekoppeld.

Zo heeft ons l-boompje de koppelvolgorde 3, 4, 2, 1:

L koppel_15%

Dus als we nu bijvoorbeeld na de l een a willen toevoegen, dan komt die aan takje nummer 1. Belangrijk is dat de stippellijn van elk nieuw letterboompje samen komt te vallen met de tak waaraan het gekoppeld wordt, wat betekent dat het boompje ‘meedraait’ met de hoek die die tak toevallig maakt:

L+A_15%    LA_15%

En daar staat dan dus la. Is dit ons woord, dan is het boompje reeds af, en volstaat het om nog wat aan de takjes te sjorren om ze aangenaam voor het oog te verdelen:

la!
Het woord la

Gaat ons woord nog verder – stel, we willen larix schrijven – dan vervolgen we op dezelfde manier als boven: de r komt aan takje 2, de i aan takje 3 en de x aan takje 4. Een beetje creatief schuiven en rekken om alles ruimte te geven, en dan hebben we al gauw het volgende eindresultaat:

Koppelen_larix
Nr. 1: De larix

Woorden van meer dan vijf letters worden op dezelfde manier opgebouwd, maar dan één niveau hoger: de eerstvolgende letter komt aan takje nummer 1 van het boompje dat aan takje nummer 1 van het onderliggende boompje vastzit, de daaropvolgende letters aan takjes 2 t/m 4 van datzelfde boompje, de letters daarna aan takje nummer 1 van het boompje dat vastzit aan takje nummer 2 van het onderliggende boompje, enzovoort, tot de letters op zijn. (Knurg, wat is taal soms toch omslachtig. Wedden dat u niets van het voorgaande heeft begrepen, terwijl het toch zo eenvoudig is.) Een woord als interesting (dat is Engels) gaat dan bijvoorbeeld zo:

interesting2    

Ornamentiek

Eenmaal klaar met haar boompje staat het de schrijver vervolgens geheel vrij er heur vrije fantasie op los te laten qua vormgeving, met blaadjes, kerstballen, huilende zigeunerjongetjes en wat dies maar meer zij. Het enige waar u zich aan moet houden zijn de posities en onderlinge richtingen van de taksplitsingen; wat vorm, lengte en aanhangsels betreft is verder alles geoorloofd. Hier bijvoorbeeld een paar variaties op het woord de:

De 1 De 2 De 3  de-kandelaar

5 gedachtes over “Boom

  1. Hoi Dirk,

    Aan de hand van jouw bovenstaande bevindingen heb ik een geocache gemaakt. Als je niet weet wat geocaching is, moet je maar even googelen, want dat is een lang verhaal.
    Punt is dat mensen als het goed is, via mijn puzzel altijd op jouw alfabet terecht komen. Dus ik zou het super vinden als je hem nog even laat staan. :)
    Ik vind je site trouwens helemaal leuk.
    Enne, misschien heb je zin om te puzzelen.
    http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC3A31J
    Het is een heel verhaal en als je de puzzel opgelost hebt, valt er dus ook nog een schat (cache) te loggen.

    Groet, Muppert (Saskia)

    Like

  2. Hey Drabkikker,

    Allereerst geniet ik enorm van de collectie cryptografie op je website, prachtig. Ik zit nu al ruim een uur te glunderen van dit boomschrift, alleen ik kan me toch niet helemaal vinden in het woord ‘interesting’. Ik zit namelijk met het volgende:
    De afbeelding hierboven geeft mij de indruk dat de volgorde van de vertakking van de eerste letter N (iNteresting) onjuist is. De volgorde die nu plaats vindt is 3412, hoewel de diagram de vertakkingsvolgorde 4312 vermeldt. Het kan zijn dat ik me nog niet geheel thuis voel in dit schrift, maar zou jij het is kunnen bekijken?

    Like

    1. Hoi Jasper, dank je wel voor het compliment! Vind ik leuk om te horen, dat je er net zo’n plezier in hebt als ikzelf bij het maken ervan.

      Hoei, zou ik een fout hebben gemaakt? Even kijken. H’mm, volgens mij niet hoor. Kijk, hier heb je het boompje met de getallen erbij:

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s