Geluid

Hier vindt u auditieve creaties van eigen makelij: geluidscompilaties, electronische experimenten, voordraagsels en zelfs pogingen tot muziek.

Update 2017: Nu ook het een en ander op Youtube!

Laagverschuiving

Een experiment met verschuivende toonlagen.

Fresh & Clean

Een dankbetuiging (al is het de vraag of hij er blij mee is) aan Philip Glass in de vorm van een ruim tweeëneenhalf uur herhalende sample uit zijn opera Einstein on the Beach, vergezeld van alle 5040 permutaties van de eveneens daaruit afkomstige woorden It could be very fresh and clean van achteren naar voren, dat spreekt. Verder ben ik nauwelijks gevaarlijk, hahaHA!!@

Priem

Een muziekstuk gebaseerd op de priemgetallen t/m 1300. Volledige uitleg kunt u hier (doc) lezen; de partituur hier (xls). Deze versie wordt voorafgegaan door een intro bestaande uit alleen de twee baslijnen, waarna het eigenlijke stuk begint.

Toonklap

Een tonale versie van Steve Reich’s Clapping Music, voor piano.

Nachtmerrie

Echt een heel akelige benadering van een koorts-ijldroom.

Piep

Een melodieus en ritmisch evoluerend stuk van 80 minuten, opgebouwd uit electronische piepjes. De programmatuur bevat een zekere mate van randomiteit, zodat elke uitvoering verschilt van de andere. Het stuk bestaat uit vier in elkaar overvloeiende delen, gekenmerkt door verschillende toonsoorten, en volgt een zeventellige maat.

Bijna Lente

Gewoon een dom housenummertje.

I’ll Repeat That

Een muziekachtige compilatie. Veel herhaling, veel achterstevoren.

Massavermenigvuldiging

Een eenvoudig concept, maar met interessante resultaten: neem een bestaand muziekstuk en plak dat honderden keren over elkaar heen. Het gevolg is een geluidssoep die aanvankelijk totaal amorf lijkt, maar naarmate men langer luistert allerlei subtiele toon- en ritmeverschijnselen begint te vertonen. Hier drie exemplaren.

Massa Kargyraa

Naar: Aldyn-Ool Sevek – Demonstration of Kargyraa.

Massa Etti

Naar: Etti Ankri – Od Yom Shaket.

Massa Koyaanisqatsi

Naar: Philip Glass – Koyaanisqatsi.

 Klinkers

Een experiment met formanten, het akoestisch basismateriaal waar klinkers van worden gemaakt. Elke klinker in de menselijke spraak kan worden beschreven als een unieke combinatie van drie toonhoogten, formanten geheten. Om een klinker electronisch te imiteren hoef je alleen maar die drie toonhoogten samen af te spelen, en het menselijk oor trapt er volledig in. Luistert u maar.

Namstchabma

Een van mijn eerste baksels met behulp van daartoe bedoelde computerprogramma’s.

Geluid voor Heleen

Een kort compilatietje, bedoeld voor een animatiefilm van Heleen, al weet ik niet zeker of ze het ook heeft gebruikt. Keuze uit twee versies.

Ave Maria

Een duister-repetitief recitaat, ontaardend in hels geraas.

Geluid III

Een groots opgezette compilatie in acht delen, samengesteld uit honderden bij elkaar gejatte geluidsfragmenten. Nog uit het pre-computertijdperk.

Bungguru Mayayé

Bungguru Mayayé, een lied in het Suba Tulu.

Repetabsen

Repetabs‘: een beetje jammere term voor repetitief-abstracte voordraagsels, oftewel gedichten gebaseerd op langdurige herhaling. Zeg maar Philip Glass (wiens schoenveters ik uiteraard niet pretendeer te mogen strikken, maar even voor het idee), maar dan dus met woorden. Hier zijn twee exemplaren, eentje voor twee personen en eentje voor vier (maar, onder ons gezwegen, ik ben het stiekem allemaal zelf):

Repetabs 10: Berkentak

Bij voorkeur te beluisteren met koptelefoon, of op de volgende wijze:

Repetabs 10Lees de bijbehorende uitleg (pdf).

Repetabs 19: Bunzing / Cervelaat

Lees de bijbehorende uitleg (pdf).

Download:

9 reacties op Geluid

 1. eti zegt:

  Zoek je even iets van Borat op, en zo zit je terwijl het al veel te laat is te luisteren naar Berkentak Berkentak Berkentak Berkentak Berkentak Berkentak. Briljant allemaal! Ik ga nog veel verder luisteren en kijken en hoop ooit het allofoons onder de knie te krijgen.
  groeten,
  erik smit

  Geliked door 1 persoon

 2. Berkentak en Bunzing/Cervelaat kunnen ook heel goed tegelijkertijd worden aangezet. En ik overweeg Berkentak als ringtone op m’n telefoon :-)

  Geliked door 1 persoon

 3. Katrien zegt:

  ‘Bijna lente’. Goed nummer. Helemaal kapot op de bank geploft.

  Geliked door 1 persoon

 4. De wijze uil zegt:

  Goedendag
  zou ik uw code Ahâpînik mogen gebruiken voor een geocache?
  mvg

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s