Taaldrab 29: Aprilschrift

Een nieuw kunstschrift* in wording. Qua basis opgebouwd uit diagonale lijnen, zoals deze maar met vriendelijker rondingen. Letters worden in elkaar geschoven c.q. gesmolten naargelang aanpalendheid. Nog geen naam (suggesties welkom); naders te zijner tijd.

* Is dit een beetje geschikte term voor wat dit is? Ik heb geheimschrift altijd onpassend gevonden, omdat het me hoegenaamd nauwelijks om geheimheid te doen is maar veeleer om het bouwen van een fraai en kloppend systeem. Verzonnen schrift of geconstrueerd schrift dekken op zich de lading maar rollen weinig soepel van de tong. Neografie zou een andere optie zijn, naar analogie van hoe ze het verschijnsel op reddit noemen (tevens ook conscripts, van constructed scripts, maar conscripts zijn al beroepssoldaten dus dat vind ik ook niet bijster sterk.) Kunstschrift draagt misschien weer de dreigende pretentie van kunstzinnigheid, wat ik liever aan de beschouwer laat. Op zich is schrift natuurlijk op zichzelf al voldoende, maar een tikje vaag. Wat dunkt u?

10 gedachten over “Taaldrab 29: Aprilschrift

  1. Kunstschrift. 100% de juiste term. Alle kunstzinnige ‘pretenties’ zijn in dat geval geheel terecht en geen pretenties maar een correcte omschrijving van het proces: Je maakt iets nieuws vanuit een esthetische nieuwsgierigheid (kunst) en het is een schrift.

    Ea ten Kate, MFA (en dus bevoegd om hier bindende uitspraken over te doen (; )

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik probeer al een paar keer (tevergeefs geloof ik) te vertellen dat ik niet alleen zeer onder de indruk ben van dit schrift, maar van de gehele site! Hij staat in mijn browser al een paar dagen continu open, het is een ware snoeptrommel!

    Geliked door 1 persoon

    1. Thank you so much! I think about creating fonts all the time, but it turns out that making a good one is ridiculously hard. The more I dabble in it, the higher my respect grows for people who design fonts for a living.

      Like

Plaats een reactie